Babiš: Vláda bude chtít zásah policie na MPSV vysvětlit

IT zakázky na ministerstvu práce a sociálních věci byly klíčový úkol ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), který očividně nezvládla, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš. Uvedl to v souvislosti s dnešním policejním zásahem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Zkritizoval také náměstka pro ekonomiku a informační technologie Jana Baláče (ČSSD), kterého podle médií policie obvinila. Babiš uvedl, že jeho jedinou kvalifikací byla dřívější funkce v pražské ČSSD.

Policie dnes obvinila v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí dva lidi. Obvinění souvisí s dnešním zásahem na ministerstvu. Zadržen byl podle médií Baláč a vedoucí oddělení bezpečnosti ICT.

Maláčová z vlády odjela záležitost na svůj úřad řešit, oběda se Zemanem se proto nezúčastnila. Prezident při vítání kabinetu situaci na ministerstvu označil za "průšvih".

Babiš po skončení setkání řekl, že jde o velice nepříjemnou situaci. Poznamenal, že IT systém na ministerstvu práce a sociálních věcí a tamní soutěže na zakázky dlouhodobě kritizuje. Řekl také, že kritizoval přímo Baláče. "Máme názor, že není kompetentní, že se nám nelíbilo, jak tam působí, že s ním nemáme dobré zkušenosti. Samozřejmě teď poté, co se stalo, budeme chtít po paní ministryni, aby nám to vysvětlila, co se tam stalo," řekl novinářům předseda vlády.

ČTK později sdělil, že IT zakázky na MPSV dlouhodobě kritizoval. "Byl to zároveň klíčový úkol paní ministryně Maláčové, který očividně nezvládla," poznamenal. Uvedl, že jí v této souvislosti napsal od října 2018 deset dopisů, poslední v polovině února. "Upozorňoval jsem v nich na problémy IT zakázek a v dopise loni v červnu dokonce i na to, ze výběr Jana Baláče na post náměstka pro řízení ekonomické sekce neodpovídá zásadě vysoké odbornosti," poznamenal.

V dopise dále premiér napsal, že Baláč "nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti ICT, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoliv praktických zkušenosti". Za jeho jedinou kvalifikaci označil, že byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD. "Bohužel je evidentní, ze paní ministryně mé obavy a věcné připomínky nebrala vážně. Očekávám proto, ze při nejbližší příležitosti nám i veřejnosti vše detailně vysvětlí," dodal.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Ministerstvo práce a soc. věcí Jana Maláčová (ČSSD) Jan Baláč (náměstek MPSV) OKsystem

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 53 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy