Vláda při zhoršení epidemie doručí seniorům respirátory. ODS plán kritizuje

Vláda v případě výrazného zhoršení situace v souvislosti s koronavirem doručí seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. ČTK to dnes během jednání kabinetu formou videokonference sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Minulý týden avizoval, že vládě navrhne, aby stát seniorům rozdal ze svých zásob respirátory a roušky.

Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ministerstvo vnitra podle dřívějšího vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2, které jsou ve skladu policie v Opočínku u Pardubic.

"Pokud dnes máme takovéto množství, tak si myslím, že je to vhodná doba na to, abychom (rozdělili respirátory a roušky) například třem milionům důchodců prostřednictvím České pošty a za podmínky, že to v pondělí projednáme na vládě," uvedl Babiš minulý týden při zahájení kampaně hnutí ANO do krajských a senátních voleb v Olomouci. V ČR je 2,89 milionu lidí se starobní, invalidní a pozůstalostní penzí.

Hamáček ČTK sdělil, že definovat případně ohroženou skupinu obyvatel musí ministerstvo zdravotnictví. Distribuce ochranných materiálů by podle něj vyšla na několik desítek milionů korun.

"Andrej Babiš opět slibuje roušky do schránek, tentokrát seniorům v případě, že se zhorší situace. Roušky do schránek ale sliboval už na jaře a zatím poštou nikomu nic nepřišlo. Místo planých slibů by měl stát ochránit konkrétní ohrožené skupiny obyvatel. Místo zbytečných plošných opatření a předvolebních gest by stát měl být schopen lokálně reagovat na nová ohniska nákazy. To se zatím zjevně vládě nedaří," kritizoval na twitteru předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Místo planých slibů by měl stát ochránit konkrétní ohrožené skupiny obyvatel. Místo zbytečných plošných opatření a předvolebních gest by stát měl být schopen lokálně reagovat na nová ohniska nákazy. To se zatím zjevně vládě nedaří.

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 7, 2020

V pracovních dnech minulého týdne dosahovaly denní přírůstky nových případů covidu rekordních hodnot. Dosud nejvíc pozitivních testů od začátku března za jeden den zjistily laboratoře v pátek, 797. Ve středu to bylo 646 případů a ve čtvrtek 677. Také o víkendu byly nárůsty rekordní, co se týče volných dnů - v sobotu laboratoře zaznamenaly přes 500 pozitivních testů, v neděli 411.

Aktuálně nakažených je rekordních 8667 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. V nemocnicích je nyní 204 nakažených, 52 z nich v těžkém stavu. Od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, se nákaza v zemi potvrdila dohromady u 28.156 lidí, z nich se více než 19.000 vyléčilo a 436 zemřelo.

Plaga má zjistit, zda učitelé v Praze chtějí respirátory

Vláda dnes pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby zjistil u pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zda by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. ČTK to sdělil premiér Babiš. V Praze je podle něj současná situace s výskytem koronaviru nejhorší, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžové barvě. Do dalších regionů by nabídka respirátorů pro učitele šla v případě, že budou mít na takzvaném semaforu též oranžovou, dodal předseda vlády.

Kabinet a ráno také Rada vlády pro zdravotní rizika podle Babiše rovněž řešily, jak ochránit učitele, aby v případě výskytu onemocnění covid-19 nemuseli do karantény a výuka ve školách tak nebyla narušena. "Nechceme nikomu nic nařizovat, proto vláda pověřila ministra Plagu, aby zjistil u primátora Hřiba, jestli by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. V Praze je teď situace nejhorší. Stejná nabídka půjde do dalších regionů v případě, že budou mít na semaforu oranžovou barvu," napsal.

Primátor Hřib je s Plagou už v kontaktu a magistrát začal počítat, kolik respirátorů bude potřebovat. "Nejde pouze o učitele, ale například také nepedagogické pracovníky nebo kuchařky, takže se bavíme o počtu zaměstnanců v řádu desetitisíců a statisíců respirátorů. Je otázka, kolik jich budeme moci dostat, to zatím nebylo řečeno," řekl Hřib. Pomůcky dostanou podle primátora všechny školy, nejen zařízení zřizovaná městem a městskými částmi, ale například i církevní či soukromé.

Plaga na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že se bude v nejbližších hodinách upřesňovat počet pracovníků, kteří by měli respirátory dostat. "Objem respirátorů, které budou k posílení kapacity pražských škol, bude uvolněn ze státních hmotných rezerv. Hlavní město Praha vezme na svá bedra soustředění poptávky a distribuci respirátorů na jednotlivé školy," uvedl ministr.

V Praze zůstaly kvůli onemocnění pedagogů po prázdninách uzavřené například ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích a Fakultní ZŠ Ped FUK v Praze 13. Třídy nebo celé školy jsou uzavřeny též v dalších krajích. Týká se to například Benešovy základní školy v Doudlevcích v Plzni nebo zlínské mateřské školy na Kútech.

O uzavírání škol kvůli výskytu koronaviru rozhodují krajské hygienické stanice. Podle metodiky, kterou minulý týden pro hygieniky připravilo ministerstvo zdravotnictví, by se školy měly zavírat v případě, že v nich onemocní covidem-19 nebo má povinnou karanténu více než 30 procent učitelů a žáků. Pokud by se ve třídách používaly masky, mohl by do karantény jen nakažený.

Ministerstvo školství eviduje pouze počet škol, které kvůli výskytu koronaviru zažádaly o změnu organizace školního roku, tedy posunutí jeho začátku nebo přerušení. Podle mluvčí úřadu Anety Lednové je jich k dnešnímu dni 22, z toho zhruba pětina v Praze. O počtu škol, které uzavřeli hygienici nebo které vyhlásily ředitelské volno, ministerstvo informace nemá.

Takzvaný semafor má podle míry rizika nákazy novým typem koronaviru tři stupně, od nejnižšího zeleného přes oranžový po červený.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš důchodci, senioři Vláda ČR Roušky a respirátory Robert Plaga Praha Petr Fiala (ODS) Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy