Babiš vyhlásil výběrové řízení na předsedu ÚOHS, po kritice vyškrtl jednu z podmínek

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlásil výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámila to dnes vláda na svém webu. Přihlášky mohou zájemci podávat do pátku 6. listopadu 12:00.

Uchazeč nakonec nemusí mít už v době podání přihlášky bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, jak vyplývalo z materiálů, které v pondělí schvalovala vláda. Právě tento požadavek kritizovali opoziční Piráti nebo protikorupční organizace, podle kterých zbytečně omezoval okruh zájemců na veřejný sektor.

Současný šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj odstoupí z funkce k 1. prosinci, rezignaci už dříve předal prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlavě státu minulý týden potvrdil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, že má zájem se výběrového řízení zúčastnit.

Podle původních materiálů musel uchazeč mít bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné v době podání přihlášky do výběrového řízení, následně pro výkon pozice předsedy antimonopolního úřadu na stupeň tajné. Nyní stačí, aby uchazeč doložil, že podal žádost o vydání prověrky na stupeň tajné nejpozději před vydáním rozhodnutí o jmenování.

Babiš v rámci interpelací ve Sněmovně na dotaz jejího místopředsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) potvrdil, že požadavky byly upraveny tak, jak to chtěly protikorupční organizace. "Vyhověli jsme volání a apelům. Soutěž může proběhnout podle toho, jak jste si to přáli," uvedl premiér. Rekonstrukce státu na twitteru uvedla, že se jedná o správný krok k výběru nejvhodnějšího kandidáta a posílení důvěryhodnosti ÚOHS. "Pořád je ale prostor udělat výběrko výrazně transparentnější," dodala.

S @Transparency_CZ a @oziveni jsme na nedostatky schválené podoby výběrového řízení upozorňovali. Tohle je správný krok k výběru nejvhodnějšího kandidáta a k posílení důvěryhodnosti ÚOHS. Pořád je ale prostor udělat výběrko výrazně transparentnější.https://t.co/ZNua3q8R50

— Rekonstrukce státu (@RekonstrukceCZ) October 22, 2020

Mezi požadavky na uchazeče o místo předsedy ÚOHS jsou české státní občanství, bezúhonnost, lustrační osvědčení, magisterské vysokoškolské vzdělání v právním nebo ekonomickém studijním programu, nejméně pět let v řídící funkci v uplynulých 15 letech a minimálně pět let odborné praxe v oblasti hospodářské soutěže či zadávání veřejných zakázek.

Po zájemcích o post předsedy se požadují velmi dobré řídící, organizační a komunikační schopnosti, analytické a koncepční myšlení, časová flexibilita, zkušenost s řízením kolektivu nebo orientace v příslušné české i evropské legislativě. Uchazeč též musí předložit svoji krátkodobou koncepci ÚOHS pro jeden rok i dlouhodobou pro tři a více let nebo čestné prohlášení.

Ve výběrové komisi budou podle materiálů, které v pondělí schvaloval kabinet, místopředsedkyně vládního Výboru pro personální nominace Yvona Charouzdová, ředitel odboru práva veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj Vlastimil Fidler a státní tajemník ministerstva vnitra Josef Postránecký. Podle protikorupčních organizací Rekonstrukce státu, Transparency International a Oživení by se měla komise rozšířit na pět členů a zahrnovat nejen úředníky, ale i odborníky na hospodářskou soutěž a osoby mimo státní správu.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení zaslaném ČTK Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být právě Mlsna. Podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Minulý čtvrtek náměstek Zemanovi potvrdil, že se o místo chce ucházet. Po případném odchodu Mlsny z ministerstva vnitra bude třeba hledat úředníka, který po něm převezme agendu včetně přípravy voleb.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS Andrej Babiš Petr Rafaj (předseda ÚOHS) Petr Mlsna Vojtěch Pikal (Piráti) Rekonstrukce státu Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 17 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy