Babiš vyzdvihl odvahu bojovníků z Pražského povstání, šéf ČRo odmítá srovnávání koronaviru s válečným stavem

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral kritizoval srovnávání současné pandemie koronaviru s válečným stavem. Tyto události porovnávat nelze, protože nyní nikdo nečelí útlaku, pronásledování a hrozbě násilné smrti, řekl dnes při připomínce 75. výročí bojů o rozhlas za Pražského povstání. Vyzval také k uctění památky všech, kdo se povstání zúčastnili a položili při něm život.

Restriktivní opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru podle Zavorala znemožnila uspořádat tradiční pietní akci před budovou Českého rozhlasu, proto vystoupil ředitel společně s politiky v rozhlasovém vysílání. Zdůraznil, že je potřeba si připomínat obětavost těch, kdo zemřeli za Pražského povstání ve snaze získat svobodu.

"Od konce války uplyne 75 let. Mnohé rány se zahojily, mnohá traumata byla překonána, ale události jsou stále živé a Evropa se s nimi učí žít a vyrovnávat. Tím víc mě mrzí, když je koronavirus přirovnáván k válečnému stavu. Situace je nesrovnatelná, nyní nikdo netrpí nouzí, pronásledováním, útlakem, nikdo nečelí hrozbě násilné smrti," řekl Zavoral. Vyjádřil přesvědčení, že díky evropské i národní solidaritě se podaří z pandemie rychle vzpamatovat.

Od bojovníků z Pražského povstání si vezměme odvahu

Je naší zodpovědností mít na paměti odkaz těch, kteří bojovali a padli v Pražském povstání, řekl u příležitosti 75. výročí od jeho vypuknutí premiér Andrej Babiš (za ANO). Pokud by si podle něj lidé měli z odkazu bojovníků z Pražského povstání vzít jednu věc, měla by to být odvaha. Odvážní by lidé měli podle něj být i v současné nelehké době. Ocenil právě odvahu, ohleduplnost a vzájemnou pomoc, které vidí kolem sobě v souvislosti s bojem proti epidemii nového typu koronaviru. Jeho projev odvysílal Český rozhlas Radiožurnál.

Babiš řekl, že si dnes Česko připomíná památku statečných lidí, kteří se v Praze, ale i na mnoha dalších místech Čech, Moravy a Slezska postavili nacistickému zlu. Jejich odvaha a nasazení přispěli k následnému osvobození českého území. "Právě i díky těmto lidem, hrdým vlastencům a jejich rodinám, ochotným čelit teroru okupantů a mnohdy přinést i tu nejvyšší oběť, tu dnes můžeme být a díky nim existujeme jako svobodná a demokratická země," řekl předseda vlády.

Zdůraznil potřebu vážit si hodnot, jako je osobní odpovědnost, obětavost, vlastenectví a odvaha. "Je naší povinností a odpovědností mít neustále na paměti odkaz těch, co bojovali, a také těch, co padli. Pokud bychom si dnes měli vzít z jejich odkazu alespoň jednu věc, pak by to měla být určitě odvaha," poznamenal Babiš.

Projev předsedy vlády @AndrejBabis u příležitosti 75. výročí Pražského povstání → https://t.co/As79HcuzZi pic.twitter.com/WnoDuXeRoF

— Úřad vlády ČR (@strakovka) May 5, 2020

Odvaha podle něj obyvatele českých zemí provázela v těžkých dobách a posilovala jejich národní sebevědomí a ducha. "Odvaha, ohleduplnost a vzájemná pomoc, to je to, co vidím dnes, a za to jsem z celého srdce šťastný. Zůstaňme všichni odvážní i v dnešní nelehké době, kdy jsme my občané i celá naše země podrobeni těžké zkoušce. Zkoušce, kterou přesto zvládáme skvěle," zdůraznil.

Současnou zkoušku podle něj Češi zvládají skvěle díky tomu, že jsou zodpovědní lidé a národ, kterému není lhostejný vlastní osud. "Národ, ke kterému patřili všichni naši odvážní a obětaví předkové, kteří se nebáli bojovat za naši budoucnost, za což jim patří náš hluboký dík, naše pokora a úcta a vzpomínka, že Prahu jsme si osvobodili především sami," dodal.

Pražské povstání před 75 lety umožnilo, aby český národ vyšel z druhé světové války nezlomený. U příležitosti výročí povstání to dnes v Českém rozhlase řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Připomněl, že kvůli pandemii koronaviru se nemůže konat pietní akt u budovy Českého rozhlasu, jako je to obvyklé, lidé by si ale právě proto měli tím víc připomínat památku padlých.

Vondráček řekl, že druhá světová válka začala pro Čechy zradou a hanbou, díky Pražskému povstání ale skončila národním vzepětím a vítězstvím. Obrana Prahy byla soubojem s početnějším a lépe vyzbrojeným nepřítelem, kterému ale naši předkové dokázali vyrvat vládu nad svým hlavním městem, řekl Vondráček.

"Pražské povstání završilo odpor národa, který, ač okupován, zůstal nezlomen," řekl předseda Sněmovny. Připomněl také domácí odboj za války, stejně jako zapojení českých vojáků do bojů na západní i východní frontě. "I díky nim jsme vyšli z pekla války neporažení, svobodní," řekl Vondráček. Vyzval k připomínání památky účastníků povstání, kteří podle něj naučili národ, že ho žádné zlo nedokáže přemoci.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Primátor Hřib: Sověti nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy

V den připomínky výročí Pražského povstání je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) potřeba si připomenout, že Rudá armáda dorazila do Prahy 9. května jako do fakticky svobodného města. Sověti tak nenesli hlavní zásluhu na jejím osvobození, řekl dnes primátor v projevu věnovaném 75. výročí povstání.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Výročí Pražského povstání. Česko nesmí být lokajem, svobodu je třeba hájit, řekl Vystrčil

Boj Pražanů za svobodu v květnu 1945 by měl být mementem, že pokud si Češi chtějí zachovat svobodu, nesmí čekat a musí ji hájit. Před Českým rozhlasem to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který společně s místopředsedou horní komory Jiřím Růžičkou (za TOP 09 a STAN) uctil památku obětí Pražského povstání a bojů o Československý rozhlas položením věnce. Podobná slova volil i v projevu, který odvysílal Český rozhlas Radiožurnál.

Více souvisejících

Pražské povstání René Zavoral (ředitel ČRo) Český rozhlas Radek Vondráček (ANO) Andrej Babiš Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy