Babiš vyzval Čechy, aby nejezdili nikam do Itálie

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou vyzval Čechy, aby kvůli koronaviru nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny doma. O změně postoje k návštěvám Itálie informoval krátce před společným jednáním s hejtmany na twitteru. Babiš také požádal zaměstnavatele, aby zaměstnancům, kteří mají zůstat doma dva týdny po návratu z Itálie, umožnili pracovat na dálku.

"Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice. Za chvíli budeme informovat hejtmany i primátora Prahy," uvedl Babiš. Zaměstnavatelé by se podle předsedy vlády měli k situaci postavit čelem a uznat zaměstnancům překážku v práci, dát jim plnou mzdu a umožnit jim pracovat z domu, pokud je to možné.

"Samozřejmě budeme řešit ekonomické dopady, ale teď je maximální priorita zdraví našich občanů a zamezení šíření koronaviru," uvedl.

Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru, v ČR. Za chvíli budeme informovat hejtmany i primátora Prahy.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) March 6, 2020

Stát dosud doporučoval českým občanům necestovat do čtyř italských regionů, dokud se nevyřeší tamní situace s rozšířením koronaviru. Jde o regiony Lombardie, Veneto (Benátsko), Emilia Romagna a Piemont. Podle čtvrtečních údajů se v Itálii prokázala nákaza u 3858 lidí, zemřelo 148 lidí.

V informaci aktualizované dnes v 8:45 ministerstvo zahraničí doporučuje občanům necestovat pouze do regionů na severu Itálie do doby vyřešení sanitární situace. Uvádí také, že vzhledem k aktuální epidemiologické situaci ministerstvo zdravotnictví prosí všechny lidi, kteří se ze zasažených čtyř oblastí vracejí, aby po příjezdu zůstali doma a telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poradili se.

Od čtvrtka platí kvůli koronaviru zákaz ministerstva zdravotnictví pro přímé lety do severní Itálie a Jižní Koreje. Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet proto zrušily pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a pěti severoitalskými městy. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

U téměř všech zatím prokázaných českých případů hygienici mluví o přenosu z Itálie, kam Češi jezdí často lyžovat. Zatímco pražským dětem a žákům části okresů už jarní prázdniny skončily, měli by se o víkendu vracet z prázdnin lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

Poslední prázdninový turnus začíná v pondělí a platí pro okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod a Bruntál.

Hygienici ze Zlínského kraje považují za rizikovou celou Itálii

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje (KHS ZK) považuje celou Itálii za rizikovou oblast s výskytem onemocnění COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru. Vyzvala všechny lidi, kteří se z Itálie vracejí, včetně těch bez zdravotních obtíží, aby se obrátili na telefonní linky KHS ZK, případně vyplnili dotazník na webových stránkách stanice. ČTK to dnes řekla vedoucí protiepidemického oddělení KHS ZK Vlasta Fojtíková. Ve Zlínském kraji jsou tento týden jarní prázdniny.

"Krajská hygienická stanice Zlínského kraje považuje nyní za rizikovou už celou Itálii. Je zemí s lokálním přenosem onemocnění COVID-19," uvedla na dotaz ČTK Fojtíková.

Hygienici ve Zlínském kraji proto vyzvali všechny lidi po návratu z Itálie, aby se na ně obrátili. "Hodně lidí se teď bude vracet z jarních prázdnin, máme pro ně připravené dvě telefonické linky. Nemusejí se však dovolat. Ti, co nemají potíže, proto mohou vyplnit dotazník na našich webových stránkách," uvedla Fojtíková.

Už ve čtvrtek KHS ZK vyzvala školy v regionu, aby do kolektivů nepřijímaly žáky a studenty přijíždějící z regionů, kde se nemoc COVID-19 vyskytuje a po návratu z rizikových oblastí je ponechaly v režimu domácí výuky. Obdobně je podle hygieniků zapotřebí přistupovat k lyžařským výcvikům, ozdravným pobytům a podobně. Doporučení se vztahuje i na pedagogy nebo vychovatele.

Zlínské hejtmanství ve čtvrtek rozeslalo vyjádření krajské hygienické stanice všem ředitelům škol ve Zlínském kraji. "Snažíme se, aby nevznikala panika. Je potřeba, aby se se stanoviskem krajské hygieny seznámili učitelé i rodiče. Protože krajská hygiena nedefinuje, které jsou rizikové oblasti, je zapotřebí se podívat na stránky ministerstva zahraničí nebo ministerstva zdravotnictví, kde jsou jasně definovány a podle toho by měli rodiče konat. Samozřejmě je nutná prevence, selský rozum a hlavně zachovat klid," řekl dnes ČTK krajský radní pro školství Petr Gazdík (STAN).

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Itálie Roman Prymula (epidemiolog) češi cestování Zlínský kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy