Babiš zamíří do Bruselu, bude jednat s "prezidentem EU" Michelem

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude příští čtvrtek jednat v Bruselu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Dva týdny před unijním summitem, na němž budou šéfové států a vlád zemí Evropské unie jednat o příštím dlouhodobém rozpočtu bloku pro roky 2021 až 2027 by právě příští víceletý finanční rámec měl být hlavním tématem jednání.

Mimořádný summit na téma unijního rozpočtu začíná v Bruselu 20. února. Babiš do té doby chystá vedle jednání s Michelem ještě cestu na jednání skupiny zemí Přátel koheze v Portugalsku.

"Dvacátého února bude Evropská rada o příštím finančním rámci a my tam samozřejmě chceme prosadit ty věci, které my považujeme za důležité, a ne, co nám nadiktuje Brusel," uvedl Babiš ve čtvrtek při sněmovních interpelacích.

Skupina Přátel koheze sdružuje 16 zemí převážně z východní a jižní části unie, které jsou čistými příjemci z rozpočtu EU. Jejich zástupci se naposledy sešli v listopadu v Praze a ve společné deklaraci vyzvali, aby ve víceletém finančním rámci neklesl objem peněz určených na kohezní politiku pod úroveň současného rámce. Evropská komise navrhla pokles o deset procent.

Mimořádný summit k rozpočtu svolal Michel minulý týden s tím, že od všech účastníků čeká ochotu ke kompromisům. "Nadešel čas, abychom se na naší úrovni na víceletém finančním rámci domluvili," napsal Michel premiérům a prezidentům.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Charles Michel EU (Evropská unie) rozpočet Česká republika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy