Babiše potěšil výsledek sjezdu ČSSD, opozice straně predikuje konec

Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval Janu Hamáčkovi ke znovuzvolení šéfem ČSSD. ČTK napsal, že čekal, že vicepremiér jeho kabinetu funkci obhájí. "Těším se na další spolupráci," uvedl. O přínosech a ztrátách, které plynou ze spolupráce s hnutím ANO pro sociální demokracii, polemizovali během celodenní diskuse delegáti sjezdu.

Hamáčkova protikandidátka Kateřina Valachová dokonce avizovala v případě svého zvolení, že vyvolá dohodovací řízení s ANO, a to včetně jeho možného vyústění v odchod z vlády. Na nesnadnou pozici Hamáčka na sociálních sítích poukázali gratulanti z řad opozice.

Hamáček delegátům on-line sjezdu slíbil, že sociální demokracii udrží po podzimních volbách ve Sněmovně. Spolupráci s ANO označil za nelehkou, vidí ale i výsledky, které přinesla. "ČSSD vládne od roku 1989 nejdéle ze všech politických stran. Po ostudné osmileté vládě s Andrejem Babišem je čas, aby si od vládnutí odpočinula. Potřebuje to sama, ale hlavně naše země," napsal na twitteru po gratulaci Hamáčkovi ke znovuzvolení předseda opoziční ODS Petr Fiala.

"Znovuzvolenému předsedovi Janu Hamáčkovi gratuluji - straně kondoluji," uvedl bývalý předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle kritiků spolupráce ČSSD a ANO ubírá vládní angažmá sociálním demokratům hlasy. Senátor Petr Vícha označil vstup ČSSD do Babišovy vlády před třemi lety za sebevraždu skokem z 15. patra, přičemž nyní letí kolem třetího.

"Nevím, zda je v dané situaci Janu Hamáčkovi k čemu gratulovat, ale každopádně jemu i ČSSD přeji dostatek síly, energie a dobrých rozhodnutí. Je to důležité nejen pro nejstarší stranu u nás, ale především pro naši zemi, která nutně potřebuje daleko lepší vládu, než je tato," glosoval volbu předseda lidovců Marian Jurečka.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Hamáček ČSSD opozice

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy