ROZHOVOR | Babišova největší porážka, dostal facku jako žádný jiný premiér, zostudil se, říká Zdechovský

ROZHOVOR – Prohrál. Český premiér Andrej Babiš utrpěl největší porážku za dobu, co vstoupil na politickou scénu. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský je po verdiktu, kdy Evropský parlament přijal rezoluci k možnému střetu zájmů ministerského předsedy, přesvědčen, že pokud šéf hnutí ANO zůstane aktivně činný, znamená to vážné ohrožení pro jeho podnikání. „Babiš dostal facku jako žádný premiér před ním, dokonce trumfnul i bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, jemuž Poslanecká sněmovna v roce 2009 svrhla vládu během českého předsednictví v Radě Evropské unie,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, který dlouho upozorňoval na Babišovy problémy a byl spoluautorem usnesení. Redakce se se členem kontrolního rozpočtového výboru Evropského parlamentu spojila ještě před jeho vystoupením v České televizi v pořadu Události komentáře.

Pane europoslanče, co znamená pro Andreje Babiše, že je v možném střetu zájmů, byť musíme zdůraznit, že usnesení není právně závazné?

V první řadě obrovskou ostudu. Je to jasný vzkaz, že ani oligarchové si nemohou dělat, co chtějí a i pro ně platí zákony. Evropská unie tak vyslala jasný signál, že si do budoucnosti bude více chránit peníze daňových poplatníků, které jdou na dotace.

Oslabí tento verdikt premiérovu pozici, například může to způsobit pokles volebních preferencí hnutí ANO?

Co se týče preferencí, tady zatím nechci předejímat, ale každopádně Andrej Babiš dostal v politice takovou facku jako žádný jiný premiér před ním v moderních dějinách České republiky. Dokonce trumfnul i bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, jemuž Poslanecká sněmovna v roce 2009  svrhla vládu během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Co je ale nepříznivé, je skutečnost, že například na české zemědělce, kteří budou nyní žádat dotace, se budou v Evropské unii dívat skrz prsty a všechny agrárníky si budou díky Babišovi pečlivě prověřovat, ale hlavně jim nebudou důvěřovat.

ŠÉF HNUTÍ ANO TLAČIL NA PREMIÉRA ORBÁNA I POLÁKY

Vy jste v nedávném článku pro EuroZprávy.cz vyslovil přesvědčení, že pokud premiér bude podle Evropského parlamentu uznán z možného ze střetu zájmů, bude muset odejít z pozice premiéra či nebude moci být ani ministrem. Nezlobte se na mě, ale jak chcete nejmocnějšího muže v zemi přinutit, aby abdikoval? Zvláště, když české úřady byly vyzvány, aby řešily Babišův možný střet zájmů.

Samozřejmě, že nemohu přesně predikovat, co se nyní stane, ale uvědomte si, že je jen otázkou času, kdy se bude muset rozhodnout, jak dál. Pokud by nedostával dotace, jeho firmy by se mohly ocitnout v problémech. Buď firmy prodá anebo odejde z politiky. Podle mého názoru jiné možnosti nejsou. V případě, že by Babišovým firmám nebyly z českého rozpočtu propláceny dotace, nemusel by být na trhu úspěšný. Například banky by mu nemusely půjčovat.

Vy jste byl přímo v Bruselu. Proto se vás musím zeptat, jaká byla v zákulisí atmosféra před hlasováním?

Mohu říci, že Babiš tlačil na maďarského premiéra Viktora Orbána, aby ho podržel, podporu zkoušel získat i od Poláků. Byť vyvíjel aktivitu, neuspěl. Výsledek svědčí o premiérově debaklu. Vždyť pro schválení rezoluce o možném střetu zájmů hlasovalo přes 70 procent europoslanců.

Už jste měl možnost mluvit se předsedkyní Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monikou Hohlmeireovou, kterou ministerský předseda nedávno označil za pomatenou a zmínil, že problematice dotací nerozumí?

Ano, už jsme měl možnost s ní hovořit a výsledek přijala s radostí a úlevou, i když usnesení není právně závazné. Přesto je ráda, že její tvrzení podpořila nyní zmíněná rezoluce.

VLASTIZRÁDCE SI NENECHAL LÍBIT, PODAL TRESTNÍ OZNÁMENÍ

Je pro vás osobně výsledek zadostiučiněním, když vás premiér společně s pirátským europoslancem Mikulášem Peksou nazval vlastizrádcem a vy díky tomuto výroku máte policejní ochranu a vaší rodině někteří vyhrožovali smrtí?

Jako zadostiučinění to nevnímám. Premiér dostal to, o co si koledoval. Kdyby se takto hrubě nevyjadřoval, nemusel takto dopadnout. Neomluvil se mé rodině a ani dětem, které těžce snášely výhrůžky smrtí, které přicházely na základě toho, že jsem vlastizrádce. Nedokázal se nás zastat před neonacisty, kteří nám s Mikulášem Peksou hrozili, nezastal se nás a to považuji za závažné jeho pochybení. Musím ale říci, že místo Babiše se mně omluvili čtyři premiéři států z Evropské unie a žádali po mně vysvětlení, jak je možné, že jsme u něj nenašli podporu. Nyní je jasné, že si u některých ministerských předsedů Andrej Babiš výrazně zkomplikoval pozici, nebude to mít nyní jednoduché.

Údajně jste podal nepřímo na Andreje Babiše trestní oznámení pro pomluvu za zmíněný výrok o vlastizrádci. Můžete tuto informaci potvrdit či vyvrátit?

Ano, je to tak. Vše má v gesci advokátní kancelář Ronalda Němce, který bude usilovat o očištění mého jména. Výrok o vlastizrádci řekl v době začínající koronavirové pandemie na tiskové konferenci, kterou přenášela Česká televize, a tak byla vysoká sledovanost tohoto přenosu. Zlu se prostě neustupuje.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 
Martin Poliačik během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (použito se svolením Martina Poliačika) Rozhovor

Prezidentské volby jako souboj o povahu Slovenska. Pellegrini by hrál vlastní politickou hru, říká Poliačik pro EZ

Prezidentské volby jsou soubojem o povahu slovenského státu, říká dlouholetý poslanec Národní rady SR Martin Poliačik v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. V parlamentu seděl deset let, téměř tři desetiletí se věnuje kritickému myšlení. Zkušený politik, který loni působil jako zástupce ředitelky ukrajinské pobočky mezinárodní organizace GLOBSEC v Kyjevě, míní, že Peter Pellegrini nemusí být v případě volebního triumfu výrazně proruskou postavou v roli prezidenta. 

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy