Babišova vláda končí. Měsíc po volbách podala demisi

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentovi Miloši Zemanovi dopis s rozhodnutím o podání demise svého menšinového kabinetu. Kancelář Hradu přijala dokument v 08:30, uvedl končící premiér po jednání kabinetu na tiskové konferenci. Babiš prohlásil, že vláda v demisi bude dál pracovat.

"Pokud bychom měli jenom topit a svítit, to by nám nová koalice vyčítala," uvedl na dotaz, zda hodlá omezit rozhodování kabinetu v závěrečné fázi existence.

Působení vlády Babiš odmítl šířeji hodnotit. "Výsledky jsou jasné, odmítám teze, že bychom zanechali zemi v rozvratu, není pravda, že bychom byli předlužení," uvedl s tím, že kabinet se musel hlavně vypořádat s příchodem epidemie.

"Teď očekávám, že nás prezident pověří, abychom fungovali v demisi, já bych chtěl jen říct, že i když samozřejmě ve volbách hnutí ANO získalo nejvíc mandátů, akceptujeme, že vyhrála pětikoalice, která má 108 poslanců," uvedl Babiš. Řekl také, že dostal informaci, že by mohl prezidenta Miloše Zemana navštívit příští týden v nemocnici.

Vláda provedla ústavní krok den po ustavující schůzi nové Sněmovny, měsíc po sněmovních volbách. "Odcházíme do opozice a budeme aktivní opozice," uvedl Babiš.

O složení nového kabinetu nyní jedná koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se Starosty. Do jeho jmenování povede zemi současná vláda v demisi. Ve středu se sejde k opatřením proti šíření epidemie covidu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy