ANO zase může přijít o europoslance. Maxová zvažuje odchod z hnutí

Europoslankyně vládního ANO Radka Maxová, která byla přítomná při jeho vzniku v roce 2011, a tudíž patří mezi jeho první členy, avizovala, že zvažuje odchod ze strany. Důvodem je její nespokojenost se směrem, kterým se hnutí ubírá. Vadí jí nejen podpora ze strany komunistů, nýbrž i neochota pouštět se do některých kontroverzních a nepopulárních témat.

Pro vstup do ANO se europoslankyně rozhodla během své práce manažerky Agrofertu, přičemž vyloučila, že by byla součástí úzkého kruhu lidí okolo předsedy strany a současného premiéra Andreje Babiše.

"Vždy jsem chtěla ovlivňovat věci veřejné a pomáhat lidem. V roce 2011 jsem proto poslala žádost, že bych ráda přispěla svým časem a schopnostmi. O rok později jsem viděla Andreje Babiše poprvé,“ poznamenala Maxová pro server stanice CNN Prima NEWS s poznámkou, že si ho do té doby pamatovala jenom z médií.

Politicky angažovaná byla především v jižních Čechách, pro něž má určitou slabost. Z tohoto důvodu v ANO i nadále zůstává, ale už pomalu ztrácí trpělivost. "Není to ze dne na den. Je to dlouhodobý proces. V první fázi jsem s politikou byla spokojená, ale postupně se mi přestaly líbit některé kroky,“ říká Maxová.

Nelíbí se jí například, že se její strana staví laxně k manželstvím homosexuálů, nebo že se nechá tolerovat komunistickou stranou. Kritizuje také přístup poslanců k práci. "Jsem typ, který rád jezdí mezi lidi, protože od nich čerpá informace. Někteří ani nevědí, kdo je jejich poslanec,“ poznamenala s tím, že ona je díky svému nasazení v regionu známá.

Další, s čím není spokojená, je také přístup k elektronické evidenci tržeb, kterou sice podporuje, ale zdá se jí, že se jedná o jedinou systémovou změnu. "EET přinesla peníze do rozpočtu,“ nechala se slyšet. Sociální politiku však považuje za "oběť koaliční spolupráce". "Vše je o kompromisu stran. Mrzelo mě ale, že se o různých tématech více nediskutovalo,“ dodala.

Odmítla spekulace, že by se s odchodem z ANO vzdala i mandátu europoslankyně. "Nevidím důvod, proč bych se postu měla vzdát. Jsem zvolená pro všechny a vím, že mě volili i voliči jiné strany než ANO,“ uzavřela a potvrdila, že opuštění strany je skutečně na pořadu dne. "Stále nad tím přemýšlím, ale může se stát, že ANO opustím,“ vysvětlila.

Související

Radka Maxová

Europoslankyně Maxová odchází z ANO. Babišovo hnutí podle ní jen rozdává peníze

Europoslankyně Radka Maxová opouští hnutí ANO. Maxová patřila k zakládajícím členům v současnosti nejsilnějšího politického uskupení v Česku. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady má k jeho sociální politice a vadí jí, že hnutí už nestojí o její názory. Poslankyní Evropského parlamentu Maxová zůstane.
Jan Chvojka

Sněmovnu čekají rošády? ČSSD chce personální změny ve výborech

Vládní ČSSD má zájem o vedení sněmovního výboru pro sociální politiku, kde je neobsazené místo poté, co se předsedkyně výboru Radka Maxová (ANO) stala novou poslankyní Evropského parlamentu. Sociální demokracie by se po jmenování předsedy zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury nebránila změnám v obsazení sněmovních výborů.

Více souvisejících

Radka Maxová Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy