Babišův projev sledovala i opozice. Premiér se dočkal kritiky i pochvaly

Opozice druhý projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k veřejnosti v době koronavirové epidemie hodnotí jako smířlivý a citlivý, nicméně v rozporu s činy předsedy vlády. Kabinetu se podle opozice nepodařilo zcela ochránit seniory či dostatečně pokrýt rizika pro podnikající.

Babiš dnes vyzval, aby lidé o velikonočních svátcích dodržovali pravidla a zůstali doma. Velikonoce se podle premiéra mohou stát svátkem naděje v zápase s koronavirem, pokud lidé udrží disciplínu. Stejně jako v prvním projevu před více než dvěma týdny poděkoval premiér zdravotníkům, dalším profesím i dobrovolníkům.

"Méně hezkých slov a více činů, pane premiére!" reagoval na projev předseda občanských demokratů Petr Fiala. Upozornil například na problémy s ochranou domů seniorů či podle něho malou podporu ohrožených podniků a živnostníků.

Předseda opozičních lidovců Marian Jurečka ocenil, že Babiš se v projevu snažil vysvětlit a objasnit přijatá omezení, dát naději. "Poděkoval, poprosil o další disciplínu, soudržnost a solidaritu. Vložil do svých slov i poselství Velikonoc, v mnoha věcech s nim nemusím souhlasit, ale dnešní projev byl dobrý," uvedl Jurečka na twitteru.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vidí rozpor mezi Babišovými slovy a výkonem. "Smířlivé a láskyplné projevy Andreje Babiše lze jistě ocenit, mají ovšem jeden zásadní problém - narážejí na realitu jeho činů," uvedla šéfka strany. Přístup vlády k řešení ekonomických dopadů epidemie pokládá za nekoordinovaný. Jako hezký projev i s "většinou pravdivými prvky" označil projev expředseda hnutí STAN, poslanec Petr Gazdík. "Jen škoda že je strašně vidět, jak to dělá jen sám pro sebe," odkázal na pověst Babiše jako schopného politického obchodníka.

Další opoziční politici, například šéf Pirátů Ivan Bartoš či předseda SPD Tomio Okamura, po projevu premiéra na sociálních sítích zveřejnili vlastní komentáře současné situace. Jiní dali najevo, že dali přednost jinému programu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš opozice Petr Fiala (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 23 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy