Babišův syn vypovídal na policii ke kauze zavlečení na Krym pět hodin

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) Andrej dnes pět hodin vypovídal na policii ke své cestě na Krym. Doufá, že policie jeho věc nezávisle vyšetří. Dnešní podání vysvětlení označil za první krok. Svůj další postup zatím zveřejnit nechtěl, nevyjádřil se ani k tomu, zda na premiéra podal trestní oznámení. Muž dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.

Babiš junior dorazil k policejní služebně v pražské Bartolomějské ulici v deset hodin dopoledne, opouštěl ji po třetí hodině odpolední. Při vstupu do budovy novinářům řekl, že se nemá čeho bát, protože on je ten, kdo byl poškozen. "Mám z toho dobrý pocit," komentoval pak svůj výslech při odchodu.

"Výslech byl velice podrobný, pan Babiš podal úplné, vyčerpávající a pravdivé informace ke svému zavlečení na Krym. V tuto chvíli je vše v rukách policie a my pevně věříme, že celou věc nezávisle vyšetří tak, aby mohli být potrestáni ti, kteří za toto zavlečení odpovídají," shrnul právník Babiše mladšího František Vyskočil. „Budeme se domlouvat na dalších krocích. Velice nerad bych v tuto chvíli strategii odkrýval,“ uvedl.

"Různí amatérští psychiatři se v poslední době vyjadřovali k duševnímu zdraví mého klienta. Zejména amatérští psychiatři s titulem inženýr. Tak bych rád zdůraznil, že pan Babiš má znalecké posudky jak z oboru psychiatrie, tak i z oboru psychologie a je psychicky zcela zdráv," vzkázal advokát. Premiér Babiš tvrzení svého syna dlouhodobě odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Vyskočil ještě označil za "absolutní nesmysl", že by jeho klient byl v rukou manipulátorů.

Policisté uváděli, že se jim Babiše juniora nedařilo vyslechnout, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je ale v Česku a proti svému otci veřejně vystupuje. "Jsem tady na dobu neurčitou," odpověděl dnes na dotaz, jak dlouho se v Česku zdrží. "Pan Babiš bude k dispozici Policii České republiky. Jak dlouho ho budou orgány činné v trestním řízení potřebovat, tak dlouho bude v ČR," dodal Vyskočil.

Premiérův syn se na policii kvůli své cestě na Krym obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez jeho výslechu odložili, nešlo podle nich o trestný čin ani o přestupek. Na základě dnešního výslechu rozhodnou, zda budou v prověřování pokračovat.

Babiš mladší dříve médiím sdělil, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí. Dnes nechtěl podrobnosti své cesty na Krym komentovat, svému advokátovi také slíbil, že se k věci bude co nejméně vyjadřovat na sociálních sítích. "Budu se snažit nezlobit, nebudu nic říkat. Nemá smysl se sabotovat a házet si klacky pod nohy," podotkl.

Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu. Babiš mladší nyní prohlašuje, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně. Stíhání členů Babišovy rodiny v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo už bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají. K této kauze bude Babišův syn vypovídat na policii v pondělí.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy