Vildumetzová skončí na postu hejtmanky. Oznámila, že je těhotná

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (46) se na sociální sítí Facebook pochlubila radostnou novinkou. Zároveň oznámila, že nejpozději do konce roku předá funkci hejtmanky Karlovarského kraje. Poslankyní hnutí ANO ale zůstane i nadále.

Důvodem jejího odchodu je, že s manželem Janem Mračkem čekají dítě. Hejtmanka oznámila příjemnou správu na Facebooku.

„Tak je to tady. Radostná zpráva. Náš osobní život se změní. Doktoři nám potvrdili, že čekáme miminko a že je vše na dobré cestě. Jsme strašně moc šťastní. Jedna kapitola našeho života začne, jiná zase skončí. Rozhodla jsem se, že nejpozději do konce roku předám funkci hejtmanky. V čele našeho kraje musí stát někdo, kdo se mu může věnovat 24 hodin denně. Moc děkuji všem za dosavadní spolupráci i podporu," oznámila. 

Vildumetzová od prosince 2014 do listopadu 2016 zastávala funkci náměstkyně ministra vnitra ČR, od října 2017 působila jako poslankyně, od roku 2016 je zastupitelka a hejtmanka Karlovarského kraje, od roku 2016 také předsedkyně Asociace krajů ČR.

Další hejtmankou, která ve funkci otěhotněla, je Jaroslava Pokorná Jermanová (48). Politička ale narozdíl od Vildumetzové sdělila, že ve funkci hejtmanky Středočeského kraje chce zůstat. Do práce se vrátila už po šestinedělí. 

Vildumetzová se vedení kraje chtěla vzdát už loni v únoru. Volby v roce 2017 ji totiž vynesly do Sněmovny a širší vedení ANO tehdy své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, vyzvalo, aby si vybrali jednu z funkcí. Později si to rozmyslela, hlavně proto, že byla 11 hlasy zvolena předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, což označila za pozici významnou a prestižní.

Nového hejtmana Karlovarského kraje budou zastupitelé podle informací Deniku.cz volit na mimořádném zastupitelstvu 11. listopadu. Hejtmanem by se mohl stát buď krajský náměstek Petr Kubis (ANO), není ale vyloučena ani nominace krajského náměstka Martina Hurajčíka (ANO), píše server.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Jana Vildumetzová Hejtmani Karlovarský kraj politika těhotenství Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj děti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 17 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy