Bartoš chce, aby se krize vnímala i jako příležitost

O krizi by se podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) mělo mluvit i jako o příležitosti, jak věci rychleji měnit, za využití zkušeností z pandemie koronaviru, ale i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Řekl to dnes při zahájení 24. ročníku dvoudenní konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové.

Stejně jako on vyzvala k důrazu na kybernetickou bezpečnost také místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Úvodem konference se nesl také apel na urychlení digitalizace.

"Digitalizace šetří peníze, šetří lidem čas a nabízí odpovědi na otázky, které jsme si doposud nedokázali položit. Tak, jak se společnost rychle mění a výzvy padají na stůl, bavme se o následujících letech, i když budeme řešit krize, energetické či inflační. Pojďme brát naše zkušenosti z pandemie koronaviru, ale i v souvislosti s válkou na Ukrajině jako motor k tomu, proč věci měnit," řekl Bartoš.

Základem digitalizace je strategie Digitální Česko, která vznikala několik posledních let. Jako jednu z priorit Bartoš zmínil zavedení celoevropské digitální identity a digitálního podpisu, posilování kybernetické bezpečnosti a také vzdělávání IT odborníků. Česko podle něj vynaloží přibližně 40 miliard korun z Národního plánu obnovy (NPO) na rozvoj e-governmentu, elektronického obchodování a digitální transformaci.

Důležitým tématem konference je také českého předsednictví v Evropské unii, které začne v červenci.

"České předsednictví bude velmi dobře umístěné v čase, aby posílilo kybernetickou bezpečnost, což nyní dostává daleko větší grády, když se potřebujeme bránit v rámci hybridní války s Ruskem. Zásadní věcí bude také pomoci připravit Evropu na to, že se začne plnit nová evropská legislativa, ať už je to zákon o digitálních službách nebo o digitálním trhu," řekla Jourová. Upozornila, že Evropa prochází revolucí, kdy chce napravit řadu věcí, které digitální éra přinesla.

V posledních letech se na dvoudenní konferenci ISSS registruje v průměru 1800 účastníků, konference je zaměřena na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti. Mezi hlavní témata témata letošního ročníku patří záměry a plány v e-governmentu pro aktuální volební období, digitální identita nebo kybernetická bezpečnost a krizové řízení. V plánu je kromě více než 150 přednášek a diskusí také výstavní část, ve které se představí dodavatelé technologií a různých internetových služeb.

Konference kromě prezentací a přednášek nabízí i vyhlášení různých soutěží, dnes večer budou známi vítězové klání o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb.

Stát založí agenturu, která bude řídit digitalizaci a e-government

V Česku by měl vzniknout nový úřad, který bude řídit digitalizaci a e-government, tedy správu věcí veřejných pomocí moderních technologií. Záměr byl dnes oznámen na konferenci ISSS v Hradci Králové, která se zabývá digitalizací veřejné správy, napsal server Lupa.cz. Digitální a informační agentura, jak zní oficiální název, by podle serveru měla být zřízená zákonem a v jejím čele nebude člen vlády.

Agentura by měla koordinovat převedení kompetencí z ministerstva vnitra. Kompetencí nového centrálního úřadu by podle serveru měla být také "péče o centrální sdílené služby - tedy registry dle zákona o elektronické identifikaci a služby vytvářející důvěru, o Czech Point a datové schránky a další systémy, které splňují parametry centrálních sdílených služeb. Podstatnou kompetencí by měla být i problematiky eGovernment Cloudu a poskytování infrastruktury i aplikací státu tímto způsobem".

Zřízení úřadu je součástí širších změn, které podle serveru schválila vláda. Počítá se rovněž s novou jednotkou na úřadu vlády, která se bude zabývat strategickými otázkami a bude podřízena vicepremiérovi pro digitalizaci Ivanu Bartošovi (Piráti). Mluví se také o vytvoření nového státního podniku, který bude mít v majetku státní datová centra.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy