Bartoš chce po Zemanovi informace o cestě Mynáře do Číny

Předseda Pirátů Ivan Bartoš požádal prezidenta Miloše Zemana o bližší informace o cestě jeho kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého do Číny. Zajímají ho náklady na cestu i kdo je zaplatil, s kým se v Pekingu setkali nebo jaká bezpečnostní opatření proti nim byla po návratu uplatňována.

Bartoš to dnes uvedl na twitteru.

Žádám prezidenta, aby pomohl doplnit chybějící dílky skládačky do příběhu čínského výletu svých věrných. Mimo jiné mě zajímá, z jakého titulu jednali s představiteli Číny a jak to měli s karanténou po návratu. Jak jsem slíbil na @iROZHLAScz (https://t.co/XdRNkSdwju), tak činím. pic.twitter.com/skc7AIrTuL

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) March 9, 2020

Mynář s Nejedlým a členem představenstva CITIC Europe Holdings a šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem navštívili Čínu před dvěma týdny. Podle oficiálního vyjádření Hradu jednali o české humanitární pomoci Číně. Server Seznam Zprávy později uvedl, že za úkol měli také předat dopis čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi, ve kterém Zeman potvrzoval účast na summitu středo- a východoevropských zemí 17+1 v Číně.

Bartoš v dopise Zemanovi napsal, že ho žádá ohledně cesty o bližší informace, protože "dosavadní informační embargo" vnímá jako zcela nepatřičné. Po prezidentovi chce, aby mu sdělil, kdo a kdy o cestě rozhodl, kdy o ní byla informována vláda a kdo hradil náklady. Požádal proto o zveřejnění kompletního vyúčtování cesty. Dále chce vědět, s kým se delegace setkala, jaký mandát ke schůzkám měla a zda od čínských představitelů zazněly během jednání v souvislosti s účastí prezidenta na summitu nějaké podmínky. Bartoše také zajímá, o jakých investicích v Číně trojice jednala.

Požaduje i informace o bezpečnostních opatřeních, které Mynář, Nejedlý a Tvrdík v souvislosti s opatřeními proti šíření nového koronaviru během cesty a po ní museli podniknout. Pražský hrad po jejich návratu oznámil, že absolvovali test na nový typ koronaviru. Tvrdík na sociální síti uvedl, že je v dvoutýdenní karanténě.

Server Aktuálně.cz před týdnem s odvoláním na svědky napsal, že Nejedlý minulý víkend navštívil na pražské Letné restauraci. Nejedlý serveru řekl, že karanténní opatření dodržuje tak, jak mu byla předepsána. Na otázku, zda restauraci navštívil, odpověděl, že "neví, nepamatuje se na to, že by v takovém podniku byl".

Bartoš také v dopise Zemana požádal, aby zveřejnil kompletní text dopisu, ve kterém čínská ambasáda ostře reaguje na zamýšlenou senátní cestu na Tchaj-wan. Část, kterou zveřejnila média, podle něj není úplná a chybí první strana dopisu.

Otázkou česko-čínských vztahů, cestou předsedy Senátu na Tchaj-wan nebo cestou Zemana do Pekingu se budou ve středu zabývat na Pražském hradě ústavní činitelé.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Miloš Zeman Vratislav Mynář Jaroslav Tvrdík prezident čr Praha Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy