Bartoš diskutoval s eurokomisařkou o předsednictví či kyberbezpečnosti

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dnes s eurokomisařkou Margrethe Vestagerovou diskutoval o prioritách českého předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině roku, elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci. Řekl to na tiskové konferenci.

Podle Vestagerové bude Česko EU předsedat v době, kdy bude schvalována důležitá legislativa týkající se umělé inteligence nebo způsobu, jakým je nakládáno s daty občanů EU.

Otázka kybernetické bezpečnosti podle Bartoše trápila Česko i v době koronaviru. Má za důležité, aby jednotlivé členské země EU k tématu přistupovaly zodpovědně nejen dobrou legislativou, ale i faktickým řešením bezpečnosti občanů i EU jako celku. "Můžeme sdílet zkušenosti, lidské zdroje a i v rámci vzájemné spolupráce můžeme reálnému nebezpečí čelit v budoucnu společně," poznamenal.

Co se týče umělé inteligence, vidí v ní Česko podle Bartoše obrovský potenciál, zároveň ale neopomíjí její případnou nebezpečnost. Je tak nutné nastavit podmínky, které otevřou benefity využití umělé inteligence například v obchodu, ale zároveň zachovají určité limity, aby technologie nemohla být zneužita.

Zároveň ministr zmínil, že evropské peníze určené na digitální nebo environmentální transformaci by se měly využít mimo jiné na pomoc menším a středním firmám a samosprávám. "Aby to nebyly pouze velké energetické projekty, ale abychom šli cestou koheze a vytvářeli zdravé podnikatelské prostředí, kde mají i ti střední šanci soutěžit na té nejvyšší úrovni," dodal Bartoš.

Výkonná místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk a komisařka pro hospodářskou soutěž Vestagerová uvedla, že Česko bude Radě EU předsedat v době, kdy je schvalována legislativa týkající se umělé inteligence či způsobu nakládání s daty občanů. Za důležité ale považuje i jiné aktuální otázky, například vysoké ceny energií.

Vestagerová dále uvedla, že Česká republika je podle ní dokonale vybavena pro oblast kybernetické bezpečnosti a má v tomto ohledu velké zkušenosti.

Místopředsedkyně komise se dnes sešla se zástupci společností a organizací k diskusi o digitální transformaci a hospodářské soutěži. Vystoupila také na konferenci Právnické fakulty Univerzity Karlovy (UK). Po jednání s Bartošem, kterého se měl zúčastnit i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), ji čeká ještě setkání s poslanci a senátory a zakončení programu v historické budově Karolina na UK, kde převezme zlatou pamětní medaili UK za výjimečný přínos v oblasti hospodářské soutěže a přednese krátký projev.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 15 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy