Bartoš dostává gratulace ke znovuzvolení šéfem Pirátů, zaznívají ale i kritické reakce

Představitelé pravicových opozičních stran dnes gratulovali Ivanu Bartošovi ke znovuzvolení předsedou Pirátů. Předsedové ODS a STAN Petr Fiala a Vít Rakušan mluvili o možnostech spolupráce na konkrétních tématech, i když jsou mezi stranami programové rozdíly. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik na zvolení Bartoše reagoval kritikou činnosti Pirátů a uvedl, že jim chybí pokora a sebereflexe.

"Gratuluji Ivanu Bartošovi k obhajobě funkce předsedy Pirátské strany. Naše strany se v mnohém programově rozcházejí, ale současně ukazujeme, že dokážeme spolupracovat a prosazovat rozumné věci - například ať už jde o digitalizaci státu nebo třeba v radě města Brna," uvedl Fiala na twitteru. Bartoš reagoval, že si přeje další spolupráci na legislativě, která je důležitá pro občany.

Předseda Ivan Bartoš na sjezdu @PiratskaStrana: “Nejsme žádní levičáci...Piráti jsou zcela čitelně středová strana." Aha, tak asi proto jsou v europarlamentu #EP od začátku členy levicové zelené frakce @GreensEFA a asi proto o tom na svém sjezdu doposud taktně mlčí?.

— Jan Zahradil (@ZahradilJan) January 11, 2020

"Gratuluji kolegovi Ivanu Bartošovi. Těším se na spolupráci. A jak jsem řekl dnes při své zdravici, přejme si navzájem úspěch," uvedl na twitteru Rakušan. Na celostátní fórum Pirátů v Ostravě poslal nahranou zdravici, v níž mluvil o možnosti spolupráce Starostů s Piráty a o tom, že by strany programové rozdíly mezi sebou neměly vnímat jako projev nepřátelství. Bartoš po zvolení řekl, že STAN považuje za politicky nejbližšího partnera, o možných koalicích by se ale podle něj mělo mluvit až po volbách.

Bartošovi na twitteru gratulovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Blahopřeji Ivanu Bartošovi k obhajobě pozice předsedy Pirátů a přeji hodně sil pro plnění vytyčených cílů," napsala. Mezi Piráty a TOP 09 byly v posledních měsících třenice, bývalý místopředseda Pirátů Jakub Michálek mluvil o tom, že by TOP 09 měla zaniknout. Bartošovi gratuloval také Jiří Pospíšil.

Gratuluji Ivanu Bartošovi k obhajobě funkce předsedy Pirátské strany. Doufám, že Piráti budou na všech úrovních preferovat spolupráci s demokratickými stranami, a že v případě hnutí ANO zůstane jen u přebírání si společných voličů.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) January 11, 2020

K blahopřáním se připojil i předseda lidovců Marek Výborný. "Programově si nejsme úplně blízko nicméně to zásadní, hájit respekt k právnímu státu a demokratickým hodnotám, je našim společným cílem. Těším se na další spolupráci na půdě Sněmovny," uvedl na twitteru.

Blahopřeji @PiratIvanBartos k obhajobě předsedy @PiratskaStrana. Programově si nejsme úplně blízko nicméně to zásadní, hájit respekt k právnímu státu a demokratickým hodnotám je našim společným cílem. Těším se na další spolupráci na půdě @snemovna

— Marek Výborný (@MarekVyborny) January 11, 2020

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček řekl, že vidí některé oblasti, na nichž by jeho strana mohla s Piráty spolupracovat. "Jsou body, kde se dokážeme dohodnout, shodnout. Namátkou otázka digitalizace státní správy," řekl v České televizi. Odmítl také pirátskou kritiku vlády.

Kováčik na zvolení Bartoše naopak reagoval kritikou Pirátů i jejich deklarovaného cíle získat v krajských volbách stovku zastupitelů a po sněmovních volbách zasednout ve vládě. "Ambice jsou jedna věc, realita bývá jiná. Touha být ve vládě je u Pirátů hlavní ambicí, pozadu není ani cíl mít 100 krajských zastupitelů. Omluvou je snad jejich mládí, či chybějící sebereflexe," uvedl v tiskovém prohlášení. Bartoš by podle něj měl víc vnímat stav věcí v Česku a Piráti by měli v programu akcentovat úctu k lidem a k zákonům.

Kriticky se k Pirátům postavil také předseda SPD Tomio Okamura, který nechtěl hodnotit staronového šéfa strany. "Nám je v zásadě jedno, kdo je předseda Pirátů, protože to je rozhádaná, netransparentní, proimigrační strana, která navíc ve Sněmovně ani neplní svůj vlastní program," řekl České televizi.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Petr Fiala (ODS) ODS Markéta Pekarová Adamová top 09 Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Pavel Kováčik Marek Výborný (KDU-ČSL) Jan Hamáček Tomio Okamura Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy