Bartoš hovořil se Zemanem o předčasných volbách, řešili i testy pro školy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem hovořil o krocích hlavy státu po případném rozpuštění Sněmovny. Připomněl prezidentovi jeho postup v roce 2013, kdy dolní komoru rozpustil po osmi dnech od rozhodnutí Sněmovny.

Bartoš též zopakoval postoj koalice Pirátů a STAN, že nepovažuje za vhodné v současné situaci vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Usiluje o to koalice Spolu.

Sněmovna se dosud sama rozpustila jednou, a to 20. srpna 2013. Hlasování tehdy bylo důsledkem politické krize, která začala policejním zásahem na úřadu vlády v červnu téhož roku a vyvrcholila demisí vlády Petra Nečase (ODS) a nástupem kabinetu vedeného Jiřím Rusnokem. O rozpuštění rozhodovali poslanci už o měsíc dříve, to se ale nenašlo dost hlasů. Srpnové hlasování, které se konalo po demisi Rusnokovy vlády, vybrané Zemanem bez podpory sněmovních stran, získalo podporu napříč kluby, jen poslanci ODS vesměs opustili sál. Zeman Sněmovnu rozpustil 28. srpna.

Prezident se domnívá, že může, ale také nemusí Sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců. Řekl to v neděli v televizi Prima. Například podle ústavního právníka Jana Wintra však má prezident povinnost rozpustit Sněmovnu, pokud usnesení podpoří tři pětiny poslanců, a to bez zbytečného odkladu.

"Jsme přesvědčeni, a říkají to i ústavní právníci, že ústava nedává volnost výkladu. Pan prezident to dále nekomentoval," řekl Bartoš novinářům.

Zeman také v neděli zopakoval, že pokud by Sněmovna menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila nedůvěru, nechal by kabinet Andreje Babiše (ANO) dovládnout v demisi.

"Za nás to potvrzuje fakt, že ten krok je v této chvíli nelogický. Na tom, kdo by vládl v České republice, by se nic nezměnilo," řekl Bartoš. Podle předsedy Pirátů by vyslovení nedůvěry bylo špatným znamením spojencům v EU a NATO v době diplomatické roztržky s Ruskem.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb, které preferují Piráti a STAN, je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Debatu dnes politici vedli také o prezidentově nedělním projevu ke kauze Vrbětice. Zeman za něj byl opozicí kritizován, protože uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí poznamenal, že existuje jedna vyšetřovací verze spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155 ruské vojenské zpravodajské služby GRU. Podobně se v pondělí vyjádřil po večerní schůzce se Zemanem v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO).

Bartošovi chyběla v projevu "zcela zásadní věc", a to propojení nových okolností vrbětické kauzy s incidentem v britském Salisbury, kde byl v roce 2018 otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Zeman prý souhlasí s plošným zavedením PCR testů ve školách

Prezident Miloš Zeman souhlasí s tím, že by ve školách měly být co nejrychleji zavedeny PCR testy na koronavirus. Po dnešní schůzce na Pražském hradě to novinářům řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman je podle něj též pro otevření maloobchodu za přísných hygienických podmínek.

"Pan prezident souhlasí s tím, o čem se bavíme s ministrem (zdravotnictví Petrem) Arenbergerem (za ANO), že by ve školách měly být zavedeny plošné PCR testy co nejrychleji. I po prázdninách, když bude návrat do škol, je to jediná možnost, jak školy můžou být, pokud zde pandemie stále bude, otevřeny bez rotačního mechanismu," poznamenal Bartoš.

Dosud stát pro školy zajišťoval neinvazivní antigenní testy na povinné testování žáků a učitelů dvakrát týdně. Školy se mohly rozhodnout používat i jiné antigenní testy než od státu, nebo přejít na PCR testování jednou týdně, na které jim ale stát nepřispíval. Antigenní testy jsou levnější a jejich výsledek je na místě do 15 minut, podle odborníků jsou ale méně přesné. PCR testy jsou spolehlivější, ale také dražší. Na jejich výsledek se čeká většinou do druhého dne, protože se vyhodnocuje v laboratoři.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v pondělí oznámila zrušení tendru na 5,6 milionu antigenních testů do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Správa nyní ve skladech nemá pro školy žádné další zásoby antigenních testů na covid-19. Novou zakázku zatím nevypsala. Školy mají zásoby testů zhruba do konce příštího týdne.

Vláda podle Bartoše také ignoruje závěr Nejvyššího správního soudu ohledně maloobchodu. Pandemický zákon umožňuje omezit v mimořádném opatření provoz obchodů a služeb či stanovit jeho pravidla. Podle soudu ale není přípustné jejich činnost zakázat tím, že ministerstvo zdravotnictví stanoví takové podmínky, za nichž podniky nemohou fungovat. Například zakáže zákazníkům být v provozovně. Resort připravil nařízení nové, které začalo platit od pondělí.

"Pan prezident si myslí, že maloobchody by měly být otevřeny. (...) Samozřejmě za splnění hygienických podmínek, které odpovídají současné covidové situaci," řekl Bartoš.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy