Bartoš: Peníze z fondů EU mohou státy využít i k řešení energetické krize

Peníze z evropských fondů, které jsou určeny na podporu chudších regionů, budou moci státy EU využívat i na řešení a zmírňování dopadů současné energetické krize. Po dnešním jednání ministrů odpovědných za unijní politiku soudržnosti to řekl český ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ministři podle něj dnes na pražském zasedání řešili hlavně budoucí směřování politiky rozvoje regionů EU.

"Evropská unie a její fondy by mohly řešit současnou energetickou krizi. Už se tak ostatně děje," uvedl Bartoš. Peníze z evropských fondů by podle něj měly státy a regiony využívat při řešení současné energetické situace typicky na projekty k zefektivnění některých systémů, například ve vytápění nebo izolaci staveb.

Ministři se podle Bartoše při dnešním neformálním zasedání v Praze věnovali především budoucnosti a dalšími směřování politiky soudržnosti EU. Zmínil přitom i další využití peněz při zmírňování dopadů inflace, klimatických změn nebo negativních důsledků války na Ukrajině v Evropě. V této souvislosti připomněl například finanční balíček Fast Care, který má regionům v EU pomoci dotahovat rozdělané projekty, které jsou ohrožení vysokou inflací.

Peníze z evropských fondů pomáhají operativně i při různých neočekávaných krizích. Podle Bartoše je proto důležité, jak dokáže politika soudržnosti reagovat na tyto změny, a jak se různé balíčky pomoci kombinují s dlouhodobými nástroji, které evropské fondy tvoří.

Politika soudržnosti se kromě rozvoje regionů podílí například i na digitalizaci či řešení klimatu, jako je dekarbonizace. Nové evropské trendy a jejich přínos pro regiony byly rovněž tématem debaty ministrů.

Česká republika předsedá Evropské unii od začátku července. Tento týden už v Praze jednali ministři obrany a ministři zahraničních věcí evropských zemí. V polovině měsíce budou ministry odpovědné za politiku soudržnosti následovat ministři zdravotnictví, hospodářství a financí a ministři zemědělství.

Související

energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika dotace Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy