Bartoš se chce zaměřit na přepracování stavebního zákona či rozvoj regionů

Prioritami ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsou podle Ivana Bartoše (Piráti) přepracování stavebního zákona, posílení transparentnosti veřejných zakázek i strategické plánování regionálního rozvoje. Řekl to dnes na tiskové konferenci po uvedení do úřadu.

Bartoš se podle premiéra Petra Fialy (ODS), který ho do funkce doprovodil, dlouhodobě zabývá veřejnou správou a byl velmi aktivní při přípravě stavebního zákona předešlou vládou. Na vedení MMR je podle něho proto velmi dobře připraven.

Česká republika se podle Bartoše potýká s bytovou krizí. "Už teď je pozdě s řešením, které musí bezodkladně přijít," řekl nový ministr. Důraz chce klást na digitalizaci stavebního řízení a tím i na jeho zrychlení. Rychlejší výstavbu nových bytů lze podle Bartoše zajistit ve spolupráci s obcemi. "Máme proto ambici představit zákon o dostupném bydlení, aby skutečně obce měly nástroje, možnosti, metodologii, ale i finanční podporu, aby mohly stavět a zvyšovat svůj bytový fond," uvedl dále. Opozice ještě před volbami podle Bartoše připravila vlastní verzi stavebního zákona. Bude podle něj stavebním kamenem pro přepracování schváleného znění, které předložila předchozí vláda.

S ohledem právě na vytváření dostupného bydlení Bartoš nevylučuje ani pokračování rozvíjení nástroje PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru). MMR ještě pod vedením předchozí ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) tento nástroj před sněmovními volbami použilo k vytvoření pilotního projektu výstavby nájemních bytů.

Bartoš se chce dále zaměřit na efektivitu, čerpání a transparentnost veřejných zakázek. Chce, aby do nich mohly vstupovat i malé a střední firmy, kdy je podle něj nyní administrace v mnoha případech složitá. Transparentnost a účelnost Bartoš zdůraznil i v případě rozdělování evropských dotací. Zároveň je podle něj třeba vyhovět požadavkům Evropské komise.

Další prioritou MMR bude podle Bartoše řízení regionálního rozvoje, a to na základě dat. Chce, aby i zde důležitou roli sehrála digitalizace. Regiony v ČR jsou podle něj různě silné a mají odlišné potřeby. Snahou bude maximálně snížit rozdíly mezi bohatými a chudými regiony. Bartoš také uvedl, že hodlá řešit také lázeňství a cestovní ruch, tedy odvětví výrazně zasažená koronavirovou krizí.

V tiskové zprávě poté ministr uvedl, že v rámci nově vzniklé vlády vznikne Vládní výbor pro regionální politiku, který by měl koordinovat politiku všech resortů, které mají dopad na regiony. "Propasti mezi regiony se zvětšují, a pokud to budeme přehlížet, může to nakonec rozervat celou zemi. Regionální politika státu musí být založena na datech tak, aby u všech projektů byl zřejmý jejich dopad na regionální soudržnost a byly realizovány ty, které regionální nerovnosti zmírní, " uvedl Bartoš. A tím konečně dojde k posílení koordinační role MMR, jak ji zmiňuje kompetenční zákon, dodal.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy