Bartošek chce trestat používání nacistických symbolů

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek chce v souvislosti s kauzou kalendáře s portréty osobností třetí říše do zákona prosadit trestání šíření propagandistického materiálu či použití symbolů hnutí národního socialismu. Na twitteru dnes uvedl, že úpravu předložil jako pozměňovací návrh k úpravám trestního zákoníku. Za nově zařazené trestné činy by podle návrhu měly hrozit až tři roky vězení či peněžitý trest.

Kalendář s portréty osobností třetí říše pro rok 2021 vydalo nakladatelství Naše vojsko. Policie dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Kalendář odsoudila řada českých politiků či velvyslanci Izraele a Německa v Praze. Na tvůrce směřují i trestní oznámení. Šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina v médiích v době kauzy s tričky a hrnky s podobiznami nacistů uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci.

Podle Bartoškova návrhu by se proti trestním předpisům provinil člověk, který by vyrobil, dovezl, vyvezl, nabídl, veřejně zpřístupnil, uvedl do oběhu, prodal či jinak někomu jinému opatřil propagandistický materiál, který je určen k podpoře národního socialismu či jeho ideologie. "Jak jsem před časem slíbil, dnes plním. Předkládám pozměňovací návrh k trestnímu zákoníku," uvedl Bartošek.

Jeho návrh počítá i s trestností použití symbolů či podobizen představitelů národního socialismu. Vedle výroby, dovozu a dalších činností by příslušný paragraf stanovil, že by bylo trestné šíření symbolů prostřednictvím médií. Vztahoval by se i na symboly, uniformy, odznaky či formy pozdravů, které jsou nacistickým tak podobné, že je lze zaměnit.

Trestné by podle návrhu naopak nebylo, pokud by propagandistické materiály a symboly sloužily k občanské nauce, prevenci protizákonných aktivit, propagaci umění či vědy, výzkumu, při výuce nebo při zpravodajství o aktuálních či historických událostech.

Související

Více souvisejících

Jan Bartošek nacisté

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 40 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy