Bartošek neúspěšně navrhl Sněmovně odvolání Lipovské z Rady ČT

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek dnes neprosadil návrh, aby Sněmovna jednala o odvolání Hany Lipovské z Rady České televize (ČT). Lipovská podle něho opakovaně porušuje zákonné parametry dané členům rady. Bartoškovu snahu o změnu návrhu programu nynější schůze podpořilo 66 ze 183 přítomných poslanců.

Členkou Rady ČT je Lipovská od loňského května. Počátkem letošního dubna Lipovská nařkla generálního ředitele ČT Petra Dvořáka ze střetu zájmů kvůli tomu, že vlastní podíl ve společnosti Gopas, od které si televize objednala školení. Střet zájmů, za který by mu hrozilo odvolání z čela televize, Dvořák odmítl. Žádné nedostatky v obchodních vztazích ČT se školící firmou Gopas následně nezjistila dozorčí komise Rady ČT.

Dvořák také na členku rady podal trestní oznámení. Lipovská jej podle jeho slov mimo jiné obvinila z toho, že ji ohrožuje na životě. Lipovská to odmítla. Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu.

Bartošek už na dopolední tiskové konferenci řekl, že Lipovská porušuje pravidlo, že nesmí při výkonu funkce v Radě ČT působit ve prospěch skupinových zájmů, zároveň se systematicky dopouští jednání, kterým zpochybňuje svoji nezávislost nebo nestrannost. "Jsem přesvědčen, že toto jsou důvody, které mám podložené i právním posudkem, které by měly vést k tomu, že ji Poslanecká sněmovna z pozice členky Rady ČT odvolá," řekl. Po hlasování označil za nehorázné, že se Sněmovna odmítla zabývat tím, zda se dodržuje, nebo nedodržuje zákon.

Lipovské se zastal předseda poslanců SPD Radim Fiala. Lipovská byla podle něho zvolena demokratických způsobem. "My za tím stojíme a budeme ji podporovat," řekl. Za Bartoškovou snahou Fiala vidí pokus o další odklad volby čtveřice televizních radních. Měla by se uskutečnit ve středu v podvečer.

Rada ČT je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu. Zákon o ČT stanoví, že návrhy kandidátů na členy rady předkládají Sněmovně organizace a sdružení představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 40 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy