Bartošek podá ústavní stížnost vůči daňovým opatřením vlády

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek podá ústavní stížnost na daňové úpravy vlády, které jdou na úkor rozpočtů obcí a měst. Je to podle něj porušení práv samospráv. Bartošek to dnes večer řekl České televizi (ČT). Obce a kraje o peníze přijdou kvůli kompenzačnímu bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným. Podle vlády jim ale budou ztráty vykompenzovány formou dotací. Daňová opatření schválila minulý týden Sněmovna.

"Vzhledem k tomu, jak se zachovala vláda, jsem se rozhodl, že podám ústavní stížnost. Jsem přesvědčen, že bylo porušeno právo samospráv na to rozhodovat o svých městech a obcích, stejně tak jako bylo porušeno jejich ústavní právo svobodně rozhodovat o jejich financování," uvedl Bartošek.

Zástupci obcí a krajů v posledních týdnech kritizovali to, že jim klesnou daňové příjmy, přičemž jedním z důvodů je vyplácení kompenzačního bonusu živnostníkům a dalším OSVČ postiženým dopady koronavirové epidemie. Vláda ho vyplácí z daní z příjmů zaměstnanců. Jde přitom o sdílenou daň, o níž se vláda dělí s kraji a obcemi. Samosprávy tak přicházejí o peníze do svých rozpočtů. Podle odpůrců může opatření připravit obce o 11 miliard a kraje o čtyři miliardy korun.

Bartošek při schvalování návrhu zákona ve Sněmovně navrhoval, aby se příspěvek pro OSVČ vyplácel přímo ze státního rozpočtu. Jeho návrh ale neprošel.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden uvedl, že peníze, o které obce kvůli schválení kompenzačního bonusu přijdou, jim vláda vrátí dotacemi. "Jsem přesvědčen, že my jim tu částku bohatě vrátíme navýšením dotací a pravděpodobně i navýšením poměru dotací, který je dnes 70 procent stát a 30 procent obce," uvedl premiér v pátek.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Jan Bartošek

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy