Bavorský premiér Söder zamíří do Prahy. Proč nebude jednat se Zemanem?

Bavorský ministerský předseda Markus Söder podle neoficiálních informací ČTK navštíví 18. prosince Česko a setká se s premiérem Andrejem Babišem. S prezidentem Milošem Zemanem schůzka naplánovaná není. Půjde o Söderovu první oficiální návštěvu v Praze. Česko-bavorské vztahy se za posledních deset let dramaticky zlepšily.

"Termín vám zatím nemůžeme potvrdit, ještě jsme v procesu plánování," sdělil tiskový odbor bavorského premiéra. Několik diplomatických zdrojů ale potvrdilo jak termín, tak chystanou schůzku s Babišem.

"Setkání nebylo plánováno a ani o něj nebylo požádáno," napsal pak ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, proč se Markus Söder v Praze nesetká i se Zemanem.

Návštěva dvaapadesátiletého německého politika, o němž se mluví i jako o možném kandidátovi na kancléře za konzervativní unii CDU/CSU, je vnímána jako další potvrzení zlepšujících se vztahů mezi Prahou a Mnichovem, které zejména pro Česko patří ke klíčovým.

Po desetiletí přitom obě sousední země rozděloval názor na poválečné dějiny a odsun sudetských Němců z Československa, nichž se velká část usadila právě v Bavorsku. K postupnému zlepšení vztahů přispěly smířlivé kroky obou stran. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Na politické úrovni hrála zásadní roli návštěva Prahy Söderovým předchůdcem Horstem Seehoferem, který roce 2010 českou metropoli navštívil jako první bavorský premiér po několika desetiletích.

"Po čtyřiceti letech jsme ukončili napětí mezi Bavorskem a Českem. Za těch čtyřicet let nebyl žádný český premiér v Bavorsku ani bavorský v Praze," vzpomínal loni Horst Seehofer, který právě zlepšení vzájemných vztahů považuje za jeden ze svých největších politických úspěchů.

Související

Mikuláš Bek

Bek vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, vyzval k práci na míru

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.

Více souvisejících

Markus Söder Andrej Babiš Miloš Zeman Německo Česká republika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy