Bek nečeká Zelenského na summitu v Praze. ČR zvolila vhodně priority předsednictví

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) nepředpokládá, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v říjnu dorazil na unijní summit v Praze. Bek dnes novinářům řekl, že ukrajinská hlava státu se nevypraví mimo svou zemi, dokud trvá ruská vojenská invaze. Čeští politici označovali před začátkem předsednictví účast Zelenského za ideální variantu, která však závisí právě na vývoji konfliktu na Ukrajině.

Neformální summit EU se uskuteční v Praze 6. a 7. října, jeho tématem bude širší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy. Pozvánky do českého hlavního města dostali talé lídři zemí západního Balkánu, Bek doufá i v účast nové britské premiérky Liz Trussové.

Z Ukrajiny by mělo být zastoupení silné. "Myslím, že nás ale nečeká velké překvapení, že bychom měli prezidenta Zelenského v Praze," dodal. Z ukrajinské strany by podle něj muselo nastat velké překvapení. "Ukrajinská strana dlouhodobě inzeruje, že dokud probíhá válka, tak hlava státu se nevypraví mimo Ukrajinu," řekl Bek.

Tento týden podle Beka nadále pokračují jednání, kdo přijme pozvání a na summit dorazí. Druhá část summitu se bude podle Beka s velkou pravděpodobností týkat energetiky.

Bek: Dosavadní dění ukazuje, že Česko zvolilo vhodně priority předsednictví

Dosavadní dění při českém předsednictví v Radě EU podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) ukazuje, že Česká republika vhodně zvolila své priority. Všechna témata velmi rezonují, především otázky energetiky a pomoci Ukrajině. Bek to dnes řekl novinářům na briefingu k chystanému zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC), které se koná příští úterý v Bruselu.

České předsednictví za své hlavní politické priority označilo zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetickou bezpečnost, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí. "Myslím, že předsednictví zvolilo vhodně své politické priority," uvedl dnes Bek. Všechna témata podle něj rezonovala i v tradičním projevu o stavu a směřování EU předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Energetická bezpečnost podle Beka zastínila všechny ostatní priority, do popředí se daří dostávat i téma Ukrajiny. Za velice dobrý krok označil ministr pozvánky pro ukrajinské členy vlády na setkání unijních ministrů. "Pro řadu našich přátel je Ukrajina geograficky i historicky poměrně vzdálenou zemí, každá možnost přímého dialogu je způsobem, jak vytvářet vzájemnou důvěru," uvedl. Může to urychlit i proces následující poté, co Ukrajina v polovině roku získala status kandidátské země EU.

Rada pro obecné záležitosti (GAC) v Bruselu příští úterý projedná otázky právního státu, bude se zabývat i závěry Konference o budoucnosti Evropy či vztahy unie a Velké Británie. Rada rovněž vyslechne v rámci veřejného zasedání prezentaci priorit půlročního českého předsednictví, které se blíží do své poloviny.

Rok trvající debata v rámci Konference o budoucnosti Evropy v dubnu doporučila například posílit zapojení občanů včetně mladých lidí do fungování EU, změnit způsob voleb europoslanců či šéfa Evropské komise nebo zbavit členské státy práva veta. Bek dnes zopakoval, že v době českého předsednictví neočekává svolání konventu, který by měl rozhodovat o možné změně unijních smluv. "Ale předpokládám, že v průběhu prvního pololetí příštího roku bude Evropská rada toto téma diskutovat," uvedl. Česko je k tomu velmi zdrženlivé a opatrné, řekl Bek.

V případě iniciativy europoslanců na úpravu systému voleb do Evropského parlamentu (EP) je podle Beka řada zemí zásadně proti některým návrhům. "Myslím, že debata se povede nejvíc k tématu nadnárodních kandidátek," uvedl. Do dalších možných úprav zasahuje podle něj řada politických problémů, jako příklad zmínil návrh volit jednotně v Den Evropy 9. května. V Česku by to znamenalo hlasovat den po státním svátku, což by mělo velký vliv na účast voličů.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová dnes představila návrh nových pravidel, která mají mimo jiné omezit vliv státních orgánů na veřejnoprávní média, zajistit transparentnost vlastnictví médií či zamezit sledování komunikace novinářů. Bek se jí na jednání GAC chce ptát, proč se požadavky na transparentnost vlastnictví médií objevují jen v nezávazném doporučení, nikoliv v návrhu nařízení k pluralitě a svobodě médií.

Související

Více souvisejících

Mikuláš Bek EU (Evropská unie) Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy