Bělobrádek chce kvůli kauze Zemanových odposlechů svolat komisi k BIS

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce kvůli tvrzením prezidenta Miloše Zemana o odposleších svolat komisi ještě v srpnu, sdělil ČTK. Komise by měla věc prověřit i podle mínění poslance SPD Jaroslava Foldyny.

Poslankyni Janu Černochovou (ODS) nepřekvapilo, že v hledáčku BIS jsou lidé z okolí prezidenta, kteří nemají bezpečnostní prověrku. Foldyna s Černochovou to uvedli v diskusním pořadu Partie televize CNN Prima News.

Zeman tvrdí, že šéf BIS Michal Koudelka nařídil před několika lety odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. Prezident řekl, že protože nemá mobilní ani pevný telefon, týkají se odposlechy i jeho.

"Obvinění je závažné, hledám ještě prázdninový termín ke svolání schůze Stále komise pro kontrolu činnosti BIS," napsal Bělobrádek. BIS uvedla, že postupuje vždy podle zákona, konkrétní Zemanovy výroky komentovat nebude.

"Pan Nejedlý má velmi úzké vazby na Rusko, ani on se tím netají. Pro mě to není nic překvapivého, pokud lidé z okolí prezidenta nedisponují žádnou bezpečností prověrkou a jsou v hledáčku bezpečnostních služeb," prohlásila Černochová.

Poslankyně upozornila, že v Česku musí povolení odposlechů odsouhlasit soudce nebo státní zástupce. Podotkla také, že Nejedlý není ústavní činitel. "Odposlech se nedává na jméno Nejedlý nebo (Vratislav) Mynář. Dává se na telefonní číslo. Stačilo, aby si pan prezident přečetl věci spojené s naší legislativou, a věděl by to. Příště by si rozmyslel, koho telefon si bude půjčovat," dodala.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii označil útoky na zpravodajské služby za nešťastné. Podle něj podlamují důvěru v instituci, která má za úkol hájit zájmy České republiky. Připomněl, že BIS se nemůže bránit a musí mlčet. "Tyto věci by se měly řešit interně," podotkl.

Černochová ke svolání sněmovní komise poznamenala, že prozatím není co prověřovat. "Zatím to jsou jen výroky v médiích. Výroky pana prezidenta nepotvrdil ani pan premiér," řekla.

Zeman dnes mimo jiné uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) odposlechy na jeho žádost zastavil. Babiš k tomu ČTK sdělil, že vláda ani premiér nemají žádnou kompetenci k povolování a zastavování odposlechů a že nemá informace o tom, koho BIS odposlouchává. Zásadně odmítl, že by se kdykoliv zajímal, koho se odposlechy týkají.

Podobně se dnes vyjádřil vicepremiér Karel Havlíček v Otázkách Václava Moravce (OVM) České televize. "Nedovedu si představit, že premiér slíbil něco, co není fakticky možné," řekl. Podotkl, že bezpečnostní služby provádějí analytickou činnost a shromažďují informace pro další bezpečnostní složky. "Pokud už začnou sledovat nějakého ústavního činitele, tak je to velmi vysoká hra a bezpečnostní služba musí prokázat, že její podezření mělo skutečně vážné opodstatnění, protože při odposleších se dá využít a možná i zneužít celá řada dalších informací," doplnil.

"O odposleších rozhoduje soud, to je jednoznačně dáno zákonem a nám jako politikům nepřísluší jakýmkoliv způsobem komentovat rozhodování soudu," uvedla v OVM poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). "Opravdu bychom neměli zasahovat do standardního fungování institucí," přidal se senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Pokud panují nějaké pochybnosti, měl by se podle něj postup BIS prošetřit standardním mechanismem v Parlamentu.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek BIS Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy