Bělobrádek: Formulace v dopise čínské ambasády jsou nepřijatelné

Nejvyšší ústavní činitelé si musí vyříkat, jak budou komunikovat v situacích, kdy cizí země vyvíjí nátlak. V souvislosti s dopisem čínského velvyslanectví ohledně možné cesty někdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan to řekl předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Komise dnes ráno o věci jednala i s ředitelem BIS Michalem Koudelkou. Některé formulace v dopise jsou podle Bělobrádka nepřijatelné. Ústavní činitelé budou dnes odpoledne mluvit právě především o česko-čínských vztazích.

Čínská ambasáda v lednu varovala před cestou předsedy Senátu na Tchaj-wan. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly. Dopisem, ale také možnou cestou nynějšího šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan se budou dnes ústavní činitelé zabývat. Bývalému předsedovi cestu nedoporučili.

„Poté, co jsem si přečetl ten kvazidopis... nepočítám s tím, že bych čínskou ambasádu oslovoval. Jedině kdyby snad čínský velvyslanec přišel a chtěl oznámit, že se jde omluvit a zároveň že v ČR končí, tak bych ho možná přijal," odpověděl dnes na novinářský dotaz @Vystrcil_Milos. pic.twitter.com/k89dFpY50c

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) February 25, 2020

"Některé formulace jsou naprosto nepřijatelné. Jsem přesvědčen, že je nezbytně nutné, aby si čtyři nejvyšší ústavní činitelé jasně vyříkali, jakým způsobem budou komunikovat obzvláště v situaci, kdy se jedná o informace, popřípadě dopisy či sdělení, kde je činěn nějaký nátlak z cizí země. Tohle by se nemělo stávat v žádné zemi, ať už to jsou naši spojenci nebo ne. Taková forma komunikace je nejen nestandardní, ale v podstatě i skandální," řekl Bělobrádek.

"Takovéhle chyby by se stávat neměly. Komunikace na této úrovni s takto citlivými údaji musí vypadat jinak," doplnil poslanec. Poukázal na to, že o věci nebylo informováno například ministerstvo zahraničí.

Čínský tlak a vliv na Českou republiku je podle Bělobrádka velký zejména ve vědeckotechnické oblasti. Společně s BIS chce komise pracovat na legislativním ošetření bezpečnosti ve vědě a výzkumu. "Aby se za veřejné peníze v České republice něco nezkoumalo a pak nám to nemizelo do zahraničí," dodal Bělobrádek.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Velvyslanectví Číny BIS Jaroslav Kubera prezident čr ministerstvo zahraničí Miloš Vystrčil (ODS) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy