Babišovi by se mělo postavit jedno hnutí, myslí si lidovec Bělobrádek

Někdejší předseda KDU ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek se v rozhovoru pro tisk nechal slyšet, jaké bylo jeho působení v bývalé vládě Bohuslava Sobotky, v níž působil s Babišovým hnutím ANO. Jeho slovy byl naivní, pokud jde o vyhodnocení charakteru současného českého premiéra a tehdejšího ministra financí. Co se týče nově vytvářejících dvou antibabišovských bloků, tak ty se prý minou účinkem.

"Pořád poslancuji, takže jsem se úplně nestáhl. To, že nejsem předseda, znamená, že nemám přednostní právo ve Sněmovně. Kolikrát bych rád něco řekl a nemůžu, protože si to tam rozdávají ti s přednostními právy. Myslím, že bych někdy mohl zareagovat. Na druhou stranu to člověka nutí k pokoře. Jsem teď ale daleko víc v kontaktu s voliči a v regionu. Na ten mi nezbývalo moc času, když jsem byl ve vládě, nebo dělal předsedu. Objíždět starosty a různá sociální zařízení nebo firmy na Náchodsku mě docela baví a naplňuje. Jsem tady doma. Soustředit se na region mi dává smysl," odpověděl lidovecký poslanec na otázku redakce CNN Prima NEWS, zda mu nechybí funkce lídra strany. 

Bělobrádek zároveň také avizoval, že hodlá jako řadový zastupitel i nadále vykonávat poslanecký mandát. Že by se stal hejtmanem, označil za málo pravděpodobné. Dále se také nechal slyšet, že bude kandidovat i ve volbách do Poslanecké sněmovny 2021, jelikož právě díky tomu, že se sedí i v zastupitelstvu, může v parlamentu fungovat jako jakýsi poradce. 

K volebním průzkumům, které lidovcům připisují nízké preference, v důsledku nichž by se například vůbec nemuseli dostat přes uzavírací klauzuli 5 %, Bělobrádek poznamenal, že na ně KDU ČSL reaguje.

Z dlouhodobého hlediska strana strádá. Zatímco v roce 2013 tvořila určitou alternativu, nyní musí na politickém trhu čelit větší konkurenci, kdy si voliči mohou více vybírat. Klíčem k úspěchu v politice je viditelnost. Roli hraje i skutečnost, zda je nejmenší strana ve vládě či opozici. Ve společnosti je znát hlad po dialogu. Rovněž je také potřeba si být vědom, že se lidé častokrát volí z iracionálních pohnutek. Z tohoto důvodu je zapotřebí mít charismatické vůdce, které lidovci momentálně postrádají. Chtě nechtě je Andrej Babiš v popředí. 

Pokud jde o osobnost současného lidoveckého lídra Mariana Jurečky, tak ten rozhodně není novou tváří. Tou se v jistém smyslu stal jeho předchůdce Marek Výborný, z čehož ale nakonec sešlo. KDU-ČSL tedy neměla na vybranou asáhla po Marianu Jurečkovi, který je nejen schopný, nýbrž i politicky zkušený. Odlišit se od ostatních navíc není vůbec snadné. Sám Bělobrádek ví, že ani on sám neoplýval takovým charismatem, že by straně dokázal přitáhnout masy voličů.

"Měli bychom jednat. Ne jen přemýšlet, ale už konkrétně představit, jak se spojíme do voleb. Na rozdíl od jiných si myslím, že by neměly vzniknout dva alternativní bloky. Jestli vznikne jeden konzervativní a druhý liberální blok, tak se Babiš nedá porazit. To je prosté. Musí vzniknout jediná alternativa. Nejlepší by bylo, kdyby vznikla národní fronta Antibabiš. Podívejte se na Slovensko a na porážku Mečiara. To byli liberálové, konzervativci, všichni dohromady. To znamená, že volič přijde a bude mít na výběr dvě věci. Buď zvítězí Babiš a bude mít dostatek koaličního prostoru mezi komunisty a SPD a ČSSD, anebo nebude. Problém je, že jeden volební blok nechtějí Piráti, protože jsou ti noví, čistí, panenští, neposkvrnění, úžasní a fresh. Jenže dva bloky znamenají, že bude pokračovat vláda hnutí ANO," vyjádři se lidovecký politik nejen ke spolupráci na opozici.

"Ten posun je normální. Podívejte se na ODS. V roce 2010 nastoupila do vlády s Věcmi veřejnými a co o nich říkali v roce 2013. Když jsme nastupovali do vlády my, byli jsme v jiné situaci. Nechtěli jsme, aby došlo k tomu, co je teď, aby byla vláda závislá na Okamurovi nebo komunistech. A něco jiného je, když je někdo premiér, nebo ministr financí. Navíc když jsem šel do vlády po volbách v roce 2013, myslel jsem si, že některé věci zkrátka nejsou možné. Naivně jsem věřil, že mezi lidmi na této úrovni prostě některé věci nejsou myslitelné," dodal k poznámce redakce, že sám byl s Babišem ve vládě.

Bělobrádek si v závěru svého vystoupení také postěžoval na lži a nesplněné sliby během svého předchozího vládního angažmá i na názorové veletoče. Rovněž také řekl, že jednou z chyb lidovců při sestavování předchozí vlády byl fakt, že dopustili, aby se do čela ministerstva postavila osoba bez lustračního osvědčení.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek KDU - ČSL politika Volby Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy