Ministryně Benešová obviňuje žalobce z úniků informací, Bradáčová se ohradila

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií v kauze soudce Zdeňka Sováka. Benešová žádá v dopise pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o prověření úniků, uvedl dnes server Česká justice. Ministryně podle serveru v dopise uvádí, že úniky informací nejsou na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), které v Sovákově kauze vykonává dozor, ojedinělým jevem.

V případu soudce pražského vrchního soudu Sováka, obviněného z korupce a ovlivňování soudních řízení, měla některá média podle Benešové přístup k interním informacím. "Vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací se obávám, že jejich zveřejnění nelze, jako v některých jiných případech, připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných," píše podle České justice ministryně v dopise.

Podle Benešové je tak pravděpodobnější, že informace unikly záměrně od orgánů činných v trestním řízení. V pondělí v rozhovoru pro novinky.cz ministryně z úniků obvinila pražské VSZ.

V dopise Bradáčové ministryně uvádí, že se v případě VSZ v Praze nejedná o ojedinělý jev a že u VSZ v Olomouci k únikům nedochází. Benešová žádá Bradáčovou o prověření úniků v kauze soudce Sováka a přijetí opatření, která by do budoucna únikům informací zabránila. Dopis byl zaslán také nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Pražské VSZ se proti kritice ze strany ministryně ohradilo. "Paní ministryně spravedlnosti zaslala vrchní státní zástupkyni dopis, a aniž by vyčkala odpovědi, byl jeho podstatný obsah zveřejněn na soukromém webu, kde probíhá obhajoba osob obviněných v předmětné trestní věci. O motivech tohoto postupu nemůžeme spekulovat," sdělila dnes ČTK vrchní státní zástupkyně Bradáčová.

Serveru Novinky.cz Benešová v pondělí řekla, že kvůli úniku také telefonicky požádala Zemana, aby situaci řešil. Vyšetřit by podle ní měla únik i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle pražské vrchní státní zástupkyně ale ministryně nezná skutečný stav věci ohledně údajného úniku informací, což je podle Bradáčové z dopisu Benešové zřejmé. "V souladu s principy profesionální komunikace Vrchní státní zastupitelství v Praze poskytne v možném rozsahu informace médiím až poté, co s pravdivým stavem věci seznámí ministryni spravedlnosti," doplnila Bradáčová.

Ke kritice úniků informací ze Sovákova případu se připojil také bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Advokát a současný poslanec však v prohlášení zaslaném ČTK zároveň uvedl, že informace unikají i z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Tam se podle něj "stala dehonestace soukromých osob řízenými úniky informací přímo systémovým jevem". "Kritika paní ministryně je v zásadě správná, je ale třeba měřit všem stejným metrem. A na olomoucké státní zástupce by dnes již nevystačil ani kilometrovník," napsal. 

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan jeho výroky odmítl. "Nikdy nebylo prokázáno, že by z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci unikly nějaké informace z trestního řízení. Nic takového neprokázala ani vyšetřovací komise, která k únikům informací byla zřízena," řekl dnes ČTK Ištvan. Blažek v této souvislosti připomněl tiskovou konferenci olomouckých státních zástupců po zásahu na úřadu vlády v roce 2013, informace z domovní prohlídky u bývalého šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje a úniky informací v brněnské korupční kauze Stoka.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová justice Zdeněk Sovák (soudce) Vrchní státní zastupitelství Ministerstvo spravedlnosti Vláda ČR Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Pavel Zeman Pavel Blažek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy