Bezpečnostní experti žádají tvrdší postup vůči Rusku, Česko je podle nich v ohrožení

Rusko se snaží vměšovat do vnitřních záležitostí Česka a narušovat jeho demokracii, své agresivní kroky v poslední době stupňuje. Praha by proto měla vyvolat diplomatické jednání na nejvyšší úrovni s Moskvou, a pokud se nepodaří situaci vyřešit, přistoupit k ostřejším krokům, jako je například stažení velvyslance.

V prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedli bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, někdejší poslanec Ivan Gabal, bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Daniel Koštoval a někdejší český velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Podle ministerstva zahraničí procházejí česko-ruské vztahy složitým obdobím kvůli rostoucí asertivitě Moskvy.

Stanovisko k současnému stavu vztahů ČR – Rusko a doporučení k postupu,Ivan Gabal, Petr Kolář, Daniel Koštoval, Petr Pavel:ČR čelí rostoucímu vměšování Moskvy do svých záležitostí.https://t.co/UbjLIR2HtO

— Ivan Gabal (@ivan_gabal) April 27, 2020

Mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová označila dokument bezpečnostních expertů za příspěvek do diskuse o česko-ruských vztazích. "Je zřejmé, že naše vztahy procházejí složitým obdobím, jež je důsledkem rostoucí asertivity Ruské federace vůči ČR, dalším partnerům i v mezinárodních vztazích obecně. Snahou MZV bylo, je a zůstane chránit suverenitu, bezpečnost a prosazovat zájmy ČR ve vztahu k Rusku na základě rovnosti, vzájemného respektu a všude tam, kde to je možné, na základě vzájemné výhodnosti," sdělila dnes v podvečer ČTK.

Ministerstvo zdůraznilo, že názorové rozdíly a spory řeší diplomatickou cestou. "Jsme přesvědčeni, že megafonová diplomacie prostřednictvím veřejných vystoupení a médií, jak ji uplatňuje ruská strana, není řešením, naopak problémy jen prohlubuje," uvedla Štíchová.

Rusko podle bezpečnostních expertů dlouhodobě porušuje smlouvu o přátelských vztazích z roku 1993. "ČR roky čelí rostoucím snahám Moskvy zasahovat do jejích vnitřních záležitostí a tím porušování principu rovnosti, demokracie a právního státu. Rusko pomocí zpravodajských operací, informační války, lživých obvinění a dalších nástrojů usiluje o oslabení pozice ČR v kolektivní obraně NATO a o rozložení NATO i EU," uvedli v prohlášení.

Poukázali přitom na nezvykle vysoký počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze, na kontroverzní obchody, na nichž se tito diplomaté v minulosti podíleli, nebo na ruské zacházení s památníky československých legionářů, které Moskva podle české strany neudržuje v dobrém stavu, jak jí ukládají mezinárodní smlouvy. Za vyvrcholení nepřátelské činnosti označili bezpečnostní experti vývoj poté, co se Praha 6 rozhodla odstranit pomník sovětského maršála Ivana Koněva, což vyvolalo ostré protesty Moskvy a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) následně dostal policejní ochranu.

"Česká republika musí chránit své ústavní poměry a ústavní práva svých občanů a zvolených představitelů proti jejich násilnému porušování. Tato ochrana musí přejít do stavu aktivní obrany a nečekat, že se nepřátelské chování Ruska a jeho představitelů nějak zastaví samo," uvedli bezpečnostní experti.

Podle nich by Česko mělo na základě smlouvy z roku 1993 vyvolat bezodkladné konzultace ministrů zahraničí a na nich vyzvat Moskvu, aby zmenšila pražskou ambasádu a zajistila řádnou péči o pomníky legionářů. Pokud Rusko nevyhoví, měla by Praha podle prohlášení stáhnout svého velvyslance z Moskvy a navrhnout vypovězení smlouvy o dobrých vztazích a začít jednat o novém bilaterálním uspořádání.

Zároveň by česká diplomacie měla omezit možnosti ruské ambasády k podnikání a nedovolit ruským firmám, aby měly přístup ke strategickým státním zakázkám. Ruská společnost Rosatom se uchází o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Ondřej Kolář (TOP 09) Petr Pavel Ivan Gabal Daniel Koštoval Rusko maršál Koněv Osvobození Česká republika ministerstvo zahraničí NATO

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy