Bezpečnostní rada státu hodnotila krizový štáb, řešily se i povodně na Olomoucku

Bezpečnostní rada státu (BRS) na dnešním zasedání hodnotila činnost Ústředního krizového štábu v době nouzového stavu, který byl v Česku od 12. března do 17. května vyhlášen kvůli pandemii covidu-19. Úřad vlády o tom informoval v tiskové zprávě. Šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v té souvislosti představil návrh ministerstva vnitra na změny v zákoně o bezpečnosti ČR. Podle Hamáčka se BRS zabývala i aktuálními lokálními povodněmi na Olomoucku.

Hamáček dnes v souvislosti s některými potížemi při pandemii představil radě revizi krizové a bezpečnostní legislativy. V příštích dnech o ní začne ministerstvo vnitra jednat s dalšími úřady či opozicí. Kabinet by měl vedle nouzového stavu podle návrhu dostat možnost vyhlásit i stav nebezpečí, při kterém sice existuje hrozba, ale ještě nedosahuje takové intenzity jako v případě nouzového stavu.

Rada se podle Hamáčka zabývala i lokálními povodněmi na Uničovsku a Šumpersku, při kterých zemřela osmačtyřicetiletá žena. Další žena ve věku 74 let se pohřešuje, několik dalších lidí hasiči ze zatopených domů ale zachránili. Šéf hasičů Drahoslav Ryba podle Hamáčka radu informoval, že příslušné složky zatím situaci na místě zvládají. "Jsme připraveni v případě potřeby nasadit další silové prostředky," poznamenal Hamáček.

Rada se věnovala i aktuální problematice NATO a EU, vzala na vědomí zprávy o extremismu v Česku v loňském roce a koncepci pro boj proti extremismu na letošní rok. Hodnotila také plnění akčního plánu auditu národní bezpečnosti v roce 2019. Zabývala se také koncepcí, která má rozšířit schopnosti policie vyšetřovat kybernetickou kriminalitu, informovala Strakova akademie.

BRS rovněž udělila Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky. Obdrželi je generálporučík Radovan Procházka, redakce časopisu Obrana a strategie a Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Bezpečnostní rada státu Vláda ČR Povodně Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 26 minutami

před 32 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Na Ukrajině podle analýzy zemřelo 50 tisíc ruských vojáků. Zraněných jsou statisíce

Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu zpravodajská televize BBC s odvoláním na své redaktory, nezávislý zpravodajský web Mediazona a dobrovolníky. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy