Biden bude důstojný prezident, ctí NATO a odolá socialistickým tendencím, říká Vondra

Osobně se s Joem Bidnem, jehož americká média vyhlásila za vítěze prezidentských voleb, dobře zná. Alexandru Vondrovi, když působil na postu českého velvyslance v USA, totiž předával v Kongresu cenu za zásluhy o demokracii, kterou si vysloužil za boj v disentu. „Jako pravičák bych volil Trumpa, i když mně jeho rétorika nevyhovuje. U Bidena kvůli jeho věku mám obavy, aby měl tendenci vzdorovat části demokratické strany, z níž vyvěrají socialistické tendence,“ říká pro EuroZprávvy.cz Alexandr Vondra.

I když by jej nevolil, Alexandr Vondra se o Joeovi Bidenovi vyjadřuje s noblesou. „Můj kamarád a po léta novinář v New York Times Steve Erlanger se vyjádřil, že je to poslední transatlantický romantik a myslím si, že zmíněná charakteristika na něj sedí. Je to chlap ze staré školy. Bude důstojným prezidentem, jemuž je nějaká revolucionářská vize vzdálena, na což už nemá ani věk či energii,“ tvrdí exministr zahraničních věcí na adresu bývalého viceprezidenta USA.

Europoslanec Vondra, který je v Evropském parlamentu členem delegace pro vztahy se Spojenými státy americkými, ale nepředpokládá, že by během svého čtyřletého působení dosáhl nějakých konkrétních výsledků. „Bude prezidentem hezkých slov, ale ničeho překotného nedokáže. Na jedné straně bude čelit permanentním atakům zleva od progresivistické marxistické skupiny některých mladých dam v Kongresu i přívrženců Bernie Sanderse, z druhé strany jej budou brzdit republikáni v Senátu.“

Proto bývalý mluvčí Charty 77 od jeho působení v Bílém domě moc nečeká. „V zásadě pro Českou republiku se jeho zvolením nic nemění, protože on patří mezi politiky, kteří ctí NATO jako důležitou instituci a myslím si, že republikáni v Kongresu dovedou ohlídat, aby se nenastala nějaká zásadní změna v zahraniční politice. Bezpečnostní záruky ještě nějakou dobu udržíme,“ míní místopředseda ODS.

Vondra si okamžitě vybavil, jak v devadesátých letech, když byl českým velvyslancem v USA, mimo jiné od Bidena v Kongresu obdržel cenu za zásluhy o demokracii z doby, kdy působil v disentu. „Joe Biden tehdy vedl demokratickou menšinu v zahraničním výboru, proto jsme se často vídávali. A když jsem i od něj dostal cenu, tak tehdy moje malinké děti, které byly přítomny ceremoniálu, se s ním na památku vyfotily. Dnes má snímek velkou cenu,“ pousměje se.

Dobrá náladu mu vydrží, když si vzpomene, jak krátce po skončení voleb Donaldu Trumpovi jako jediný zahraniční politik gratuloval k předčasnému triumfu slovinský premiér Janez Janša. „Moc dobře si totiž vzpomínám, že to byl právě Joe Biden, který mohutně ve druhé polovině devadesátých let loboval za Slovinsko, aby se ještě dostalo do NATO společně s první vlnou zemí, v níž byla Česká republika, Polsko a Maďarsko. Nakonec Bidenovi záměr nevyšel, ale musel se asi pořádně divit, jaký vděk k němu chová současný slovinský ministerský předseda.“

Bývalý ministr obrany přiznává, že jako pravičák přál triumf Donaldu Trumpovi. Pokud by byl Američanem, volil by jej, i když má k jeho rétorice velké výhrady. „Republikáni jsou mně prostě bližší. Mám obavy, že z části demokratické strany vyvěrá hodně socialistických tendencí, což se mně nelíbí. Doufám, že levicovému tlaku nepodlehne. Bojím se ale, že díky svému věku už nebude mít dostatek energie na nějaký vzdor. Zmíněnému tlaku už byl vystaven v primárkách, když soupeřil s Bernie Sandersem,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Alexandr Vondra. 

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Joe Biden Volby USA Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy