Blatný měl pevný postoj vůči ruské vakcíně, podle Spolu jej to mohlo stát místo

Způsob odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází. Ve vyjádření zaslaném ČTK to uvedl předseda ODS Petr Fiala. Změna má podle něj zakrýt neschopnost kabinetu a selhání politiky premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil Blatného snahu komunikovat s opozicí.

Zástupci KSČM na tiskové konferenci ve Sněmovně kritizovali Blatného předpojatost vůči některým vakcínám proti covidu-19 Sputnik V. Blatného nahradí ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

"K ministru Blatnému jsem měl řadu výhrad, pokud jsou ale důvodem jeho odvolání jeho výhrady k vakcinaci Sputnikem V, je to skandální," poznamenal Fiala. Nový ministr bude mít podle něj jen krátkou dobu na uplatnění své koncepce, pokud nějakou má. "Zdravotnictví je klíčový resort, změna má zakrýt neschopnost vlády a selhání Babišovy politiky. Premiér se neskryje za personální rošády, toto je jeho odpovědnost," dodal.

Také Jurečka uvedl, že v mnoha ohledech s Blatným nesouhlasil, ocenil ale jeho snahu komunikovat s opozicí. "Co zaslouží ale největší pozornost je jeho pevný postoj, se kterým odolával lobbistickému tlaku prezidenta a premiéra na naprosto nestandardní povolení vakcíny Sputnik V, kdy tak jako u jiných výrobců jasně hájil standardní postup registrace a bezpečného uvedeni do praxe. Tento postoj ho nakonec stál post ministra," napsal ČTK.

Prezident Miloš Zeman zhruba před měsícem řekl, že by Blatný měl skončit kvůli názoru na ruskou vakcínu Sputnik V. Odmítáním látky podle něj nese odpovědnost za úmrtí lidí v Česku. Blatný trvá na tom, že ruská očkovací látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

"Je věcí premiéra a následně prezidenta, kdo bude, nebo nebude ministrem. Co se týká pana ministra Blatného, měli jsme řadu připomínek i k výkonu jeho práce. Předpojatost vůči některým vakcínám, to nebylo jenom o Sputniku, byla jednou z připomínek," řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Arenberger je podle něj zkušený a kvalitní ředitel nemocnice, očekává, že funkci ministra bude vykonávat dobře.

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič dodal, že komunisty mrzí, že "se rozděluje přístup k jednotlivým lékům a posuzuje se země původu, protože by měla rozhodovat odbornost a pomoc občanům." "Jde o pravomoc předsedy vlády, který ji využil poté, kdy pan ministr dlouhodobě nebyl schopen najít řešení nedostatku vakcín pro občany naší země a musel jeho práci nahrazovat osobně," napsal ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip.

K demisi Blatného dlouhodobě vyzývalo hnutí SPD. Místopředseda a šéf poslanců SPD Radim Fiala dnes zmínil, že protiepidemický systém neplatil, trasování nefungovalo a očkovací strategie selhala. "Jediné, co tato vláda uměla, byly plošné zákazy," řekl.

Blatný podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové stál v cestě neověřeným a neschváleným vakcínám Sputnik V a Sinopharm. Babiš podle ní opět projevil absolutní oddanost Zemanovi. "Hlavním kritériem pro výběr nového ministra se tak stal pouze postoj ke Sputniku a ten je u pana Arenbergera znám, je mu nakloněný," poznamenala.

"Pan ministr možná trochu pozdě začal mít vlastní názory, které narážely na hráz, která byla tvořena Pražským hradem i panem premiérem. Ve chvíli, kdy rozvolňujeme, jsme ve fázi přípravy nejdůležitějších opatření, co se s naší zemí stane, je výměna ministra nezodpovědným krokem," řekl předseda STAN Vít Rakušan. Doufá, že Arenberger bude autentickým ministrem, nikoli vykonavatelem vůle Babiše a Zemana.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Petr Fiala (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová KSČM

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy