Blatný musel podle tisku odejít kvůli odmítání ruské vakcíny

České deníky a servery dávají ve svých komentářích odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného do souvislosti především s jeho odmítavým postojem k ruské vakcíně Sputnik V. Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle nich snaží vyhovět prezidentovi Miloši Zemanovi, který používání Sputniku v Česku podporuje. Blatnému ale zároveň vyčítají řadu chyb, navíc podle nich dopředu věděl, do čeho jde.

Blatného nahradil dermatolog a ředitel pražské vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Prezident nového ministra zdravotnictví jmenoval ve středu. Babiš odmítá tvrzení, že důvodem odvolání Blatného byl jeho odmítavý postoj k použití vakcíny Sputnik V ještě před jejím schválením v EU.

Podle komentátora Práva musel Blatný už od příchodu do funkce počítat s tím, že může kdykoliv skončit, protože není politik a nemá za sebou žádnou stranu. "Mezi mlýnskými kameny se dlouho vydržet nedá. Andrej Babiš nebere ministry coby partnery, vyžaduje od nich poslušnost," píše. Arenberger přichází jako ředitel velké pražské nemocnice, což je podle komentáře pozice, kde člověk musí mít nejen nadání manažerské, ale i politické. "To získává půl roku před volbami na významu. Stokrát může Babiš tvrdit, že výměna není motivována politicky, logika je neúprosná. Ministerstvo zdravotnictví je v očích občanů klíčovou kótou," uvádí komentátor.

Podle komentátora LN Blatný odchází jako ten, který zkrotil další vlnu covidu. Přes chyby, které může někdo ministrovi Blatnému vytýkat, si podle LN nevedl zle. "Můžeme říci, že uspěl, přinejmenším ve srovnání s bezprostředními předchůdci," soudí LN. Podle deníku Blatnému zlomily vaz dobré vyhlídky. "Premiér chce někoho, kdo s ním bude konzultovat, bude naslouchat a kdo bude ochotný přistoupit na jeho zachraňovací marketing," uvedl deník.

V Hospodářských novinách (HN) označuje komentátor Blatného za fackovacího panáka. Smyslem vyhazovu ministra je podle něj snaha premiéra odvrátit pozornost od vlastních selhání a hlavně vyhovět prezidentu Zemanovi. Blatnému vyčítá v komentáři řadu lapsů, například souhlas s předvánočním rozvolněním nebo blokování pomoci z Německa. Ironií ale podle něj je, že nic z toho Babišovi nevadilo. "Blatný musí odejít až ve chvíli, kdy se mu přihodil záchvat odvahy a postavil se prezidentovi, který mocně tlačí do Česka neschválenou vakcínu Sputnik," píše. Podotýká, že na prezidentovi záleží, koho jmenuje po říjnových volbách premiérem. "Babišovi předběžně slíbil, že ho podrží, pokud to volební výsledky jen trochu umožní. Jenže prezident to samozřejmě neudělá zadarmo," dodává.

Autor v komentáři Deníku N píše, že výměna v čele ministerstva zdravotnictví názorně ukázala důvody, kvůli kterým je na tom Česko se zvládáním pandemie nejhůř na světě. Aroganci moci a osobní zájmy jejích držitelů nadřazené všemu ostatnímu, včetně zdraví a životů, uvádí komentátor. Za normálních okolností by nebylo nutné odchodu Blatného nijak zvlášť litovat. Jenže střídání ředitelů velkých nemocnic na ministerském postu provází všechno jiné, jen ne normální okolnosti, uvádí Deník N. Blatný podle něj dělal špatná rozhodnutí, skončit ale musel kvůli správnému - nehazardovat se Sputnikem.

Také zpravodajský server Aktuálně.cz v komentáři píše, že se Blatný dopustil chyb, v tom zásadním ale neuhnul. Odmítl Sputnik V a další vakcíny, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) neodsouhlasí. Jmenování Arenbergera se podle webu zvrhlo v reklamu na Sputnik. Blatný byl odvolán na prezidentovo přání, nebylo to přání Babiše. Premiér jenom poslechl ve strachu, že se Zeman postaví proti němu a poškodí ANO v podzimních volbách. "Jsme v situaci, kdy se Babiš stal loutkou prezidenta," uvedl komentátor webu. Babiš tím podle listu prohrává a podepíše se to na volebním výsledku. "Lidé ho volili jako suveréna, jako idol, teď však najednou vidí, že se ten machr nechává ovládat zlostným a nikoli nám, ale Rusku sloužícím člověkem," píše web.

Podle komentáře zpravodajského webu SeznamZprávy po ministrovi covidu přichází ministr, který pro Hrad bude ministrem Sputniku a pro premiéra ministrem předvolební kampaně. Babiš si loni v létě oblíbil téma rakoviny, zejména prevence nádorových onemocnění a onkologické péče. Právě na ni bude stavět předvolební kampaň. A středobodem této kampaně má být podle SeznamZpráv vybudování Českého onkologického institutu. Centrem české onkologie je dnes Brno a tamní Masarykův onkologický ústav, nový institut má vyrůst v Praze a vliv brněnského ústavu výrazně oslabit. Pražský Arenberger tak bude podle webu výrazně ochotnějším spolupracovníkem než brněnský Blatný.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Noviny / tisk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy