Blažek považuje za problém rozsah i část obsahu obvinění v kauze DPP

Za problematické dnes označil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) rozsah i bulvární části obvinění v kauze korupce kolem pražského dopravního podniku (DPP). Podle ministra obsahuje obvinění věci až bulvárního charakteru, aby zaujalo média. Informací do médií neunikly podle Blažka ze státního zastupitelství, ale spíše od advokátů. Ministr to dnes řekl senátorům.

"Problém je délka sdělení obvinění a to, že to obvinění obsahuje i některé věci snad až bulvárního charakteru. Jakoby – a teď to říkám s velkým J – jakoby to bylo připraveno pro to, aby to zaujalo média," uvedl ministr. "Mám velkou obavu, což mě mrzí jako bývalého advokáta, původní profesí, že ty informace bohužel se dostaly do médií od advokátů," řekl Blažek. "Nemyslím, že ty informace v této kauze šly ze státního zastupitelství," dodal.

K samotnému obvinění ministr uvedl, že jej připravila policie. Pokud si obvinění podají stížnosti podle trestního řádu na rozsah obvinění a to, že se jeho text dostal do médií, bude se tím zabývat státní zastupitelství. Blažek dodal, že už o záležitosti mluvil s nejvyšším státním zástupcem i s paní vrchní státní zástupkyní. "Budu očekávat nějaké odpovědi v tomto smyslu," uvedl Blažek.

V kauze podle policie organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Mezi obviněnými jsou bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, kterému STAN kvůli kauze pozastavilo členství, a podnikatel Michal Redl.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy