Bobošíková zahájila činnost Institutu svobody a demokracie

Před návratem marxismu-leninismu do současné české společnosti a do Evropské unie varovala při dnešním slavnostním zahájení činnosti Institutu svobody a demokracie (ISDe) v Praze jeho prezidentka Jana Bobošíková. Kritizovala mimo jiné vytváření seznamů nepohodlných kontroverzních osob, ale také červencovou dohodu na úrovni Evropské unie na parametrech fondu obnovy ekonomik a budoucího sedmiletého rozpočtu.

Bývalá europoslankyně a někdejší kandidátka na prezidentku Bobošíková řekla, že stejně jako za minulého režimu se dnes rozdělují lidé na názorově poslušné a nepohodlné nálepkami "nekorektní" nebo "kontroverzní". "Za peníze daňových poplatníků se vytvářejí seznamy osob a médií, která jsou tzv. kontroverzní nebo dezinformační. Stejně jako v minulém režimu si za to sami platíme," uvedla.

Výsledky červencového unijního summitu podle Bobošíkové znamenají, že země jako ČR budou tvrdě doplácet na ty, které žily na dluh. "Chudší země budou doplácet bohatším jen proto, že se posledních pět let nezadlužovaly," uvedla. Cílem dnešní EU podle ní není udržovat své svobody, ale provázat ekonomiky svých členů, aby získaly pocit, že jsou svázány navždy.

Podle ředitele kanceláře ISDe Václava Musílka nemá institut žádné sponzory. "Nemá dokonce ani účet. Je financován výhradně z příspěvků svých členů a myslím, že největší investice je investice časová, kterou do toho všichni ve svém volnu vkládají," řekl. Sponzory podle něj institut ani nechce.

Institut ve svých materiálech uvádí, že mezi jeho hodnoty patří respekt k anticko-židovsko-křesťanským kořenům, svoboda a odpovědnost, hospodářská prosperita založená na volném trhu, volná soutěž politických stran, parlamentní demokracie a názorová pluralita a suverenita ČR v rámci svobodné Evropy. Vyvíjet činnost plánuje institut prostřednictvím komentářů, publikací, internetových příspěvků, seminářů, rozhovorů a anket. "Nechceme působit v nějaké uzavřené sociální bublině, otevřenost je pro nás velmi důležitá," uvedl Musílek.

Mezi zakladatele institutu patří i ekonomka a členka Rady České televize Hana Lipovská, na zahájení dorazili mimo jiné poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jiří Kobza nebo prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a bývalý kandidát na prezidenta ČR Jiří Hynek.

Související

Více souvisejících

Jana Bobošíková Hana Lipovská (ekonomka) Institut svobody a demokracie (ISDe Bobošíková) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy