Bonus pro důchodce je volební dárek, tvrdí Bartoš. Babišův plán s rouškami má za nesmysl

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš označil pětitisícový příspěvek seniorům za volební dárek od vlády. Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na distribuci roušek seniorům poštou nazval opoziční politik nesmyslem. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes také zkritizoval vládu za to, že navzdory dalším výdajům neřeší příjmovou stránku rozpočtu.

"Musíme si uvědomit, že je to příspěvek na dluh," uvedl Bartoš k tzv. rouškovnému pro seniory. "Nemyslím si, že jednorázový příspěvek komukoliv dokáže výrazně nakopnout ekonomiku," reagoval na argument vlády, že krok pomůže větší spotřebě.

Podle Bartoše navíc není nutné, aby Sněmovna návrh projednala ve zrychleném řízení. "Pan Babiš s panem (vicepremiérem Janem) Hamáčkem to dělá evidentně proto, že se blíží volby. Seniory hodně vystrašili, mají to takhle vymyšleno, samozřejmě se jedná o volební dárek," podotkl. Dodal, že od premiéra je "vyloženě sprosťárna", když říká, že, kdo se odváží zamýšlený příspěvek kritizovat, nenávidí seniory.

Premiér Babiš chce v pondělí vládě také navrhnout, aby stát zhruba třem milionům seniorů rozdal ze svých zásob respirátory a roušky. Oznámil to minulý týden při zahájení kampaně ANO pro krajské a senátní volby. Plánuje, že ochranné pomůcky by mezi seniory distribuovala Česká pošta.

"Ten krok je naprostý nesmysl. Je vidět, že pan premiér nikdy nic ve větší míře neposílal," poznamenal Bartoš. Balení a distribuce roušek do tří milionů domácností by podle něj bylo obdobně náročné jako rozesílání volebních lístků. "Je to píár na úkor toho, aby premiér řešil něco seriózního," řekl s tím, že už nyní existují spolehlivé distribuční cesty, jak dostat ochranné pomůcky k občanům.

Vláda nemá podle Bartoše připravený žádný plán pro kompenzování výpadků v rozpočtu. Uvedl, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) by měla řešit například důsledné zdanění firem v daňových rájích nebo to, jak dostat lidi, kteří kvůli uvaleným exekucím pracují načerno a neodvádějí daně, zpět do ekonomiky. "Řádný hospodář myslí na budoucnost. Jestli na něco myslí tahle vláda, tak jsou to krajské volby a možná příští volby," konstatoval.

Česká televize původně avizovala, že Bartošovým oponentem v debatě bude premiér. Moderátor Václav Moravec dnes sdělil, že televize pozvala Babiše do pořadu před šesti týdny a přes řadu urgencí nedostala žádnou odpověď.

:) pic.twitter.com/B9meevj13A

— Piráti (@PiratskaStrana) September 6, 2020

Premiér vystoupil ve stejném čase v diskusi na CNN Prima News. Babiš tam uvedl, že mu ČT nadiktovala být v Otázkách Václava Moravce, on ale chodí, kam chce, sám si rozhoduje, kam bude chodit.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Andrej Babiš důchody Roušky a respirátory Česká pirátská strana Vláda ČR Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 28 minutami

před 48 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy