Brexit: MZV nevidí větší zájem Čechů o návrat z Británie

Ministerstvo zahraničí nezaznamenalo zvýšený zájem Čechů žijících v Británii o návrat do vlasti kvůli nadcházejícímu brexitu. Českým krajanům v Británii ale česká vláda doporučuje, aby neváhali s podáním žádosti o status usedlíka, díky kterému budou zachována jejich práva i po odchodu Británie z Evropské unie.

Novinářům to dnes řekli ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD). Ministři uvedli, že podle neoficiálních údajů žije v Británii až 100.000 Čechů, o usedlický status jich požádalo zatím kolem 22.000. Británie by měla opustit EU ke konci října.

"Zatím jsme nezaznamenali zvýšený zájem vracet se. Všichni čekají, jak situace kolem brexitu dopadne," řekl Petříček. Česká diplomacie podle něj posílila konzulární úseky na velvyslanectví v Londýně i na konzulátu v Manchesteru a zřídila pro české občany krizové linky, na které se mohou obracet. Kvůli brexitu také vzrostl zájem o vydávání cestovních dokladů a vyřizování matričních záležitostí.

Británie umožňuje občanům EU, kteří v zemi žijí, požádat o status usedlíka, aby byla zachována jejich práva i po brexitu. Hamáček dnes uvedl, že se česká vláda chce obracet na krajany a doporučovat jim, aby s registrací v tomto systému neváhali. "Registrace funguje bez problémů a je zdarma," uvedl. Petříček doplnil, že o status usedlíka bude možné žádat i několik měsíců po odchodu Británie z EU, podle něj ale není důvod se žádostí váhat.

Británie by měla unii opustit k 31. říjnu, oba ministři dnes ale zdůraznili, že tento termín nakonec nemusí platit. Vše podle nich záleží na hlasování v britském parlamentu, který musí projednat výstupní smlouvu. Pokud by se to v termínu nepodařilo, je podle Petříčka mezi členskými státy EU vůle odložit brexit o dva měsíce. Odklad se musí uskutečnit na základě britské žádosti a ministr zahraničí je přesvědčen o tom, že za takovou žádost lze považovat dopis britského premiéra Borise Johnsona z minulého týdne, přestože ho Johnson nepodepsal.

Brexit ovlivní kromě krajanů v Británii i ty Čechy, kteří do země cestují. Britské úřady sice uvádějí, že k cestě bude nadále stačit občanský průkaz, ministerstvo zahraničí ale doporučuje, aby lidé využili raději cestovní pas. Britský odchod bude mít vliv i na cesty Britů do Česka, kteří budou muset na letišti nově procházet přes přepážky pro občany zemí mimo EU. Hamáček podotkl, že se na ruzyňském letišti pracuje na zvýšení kapacity těchto přepážek.

Ministr vnitra také zdůraznil, že britský odchod z EU nesmí ovlivnit policejní spolupráci. Připomněl, že do Británie míří nejvíc českých žádostí o vydání trestně stíhané osoby ze všech zemí EU. Hamáček také apeloval na zachování dobré spolupráce při výměně informací o potenciálních bezpečnostních hrozbách.

Petříček připomněl, že po brexitu bude nutné začít vyjednávat o budoucích vztazích mezi EU a Británií. Podle něj je z českého pohledu zásadní, že Británie projevila zájem o užší propojení s EU v bezpečnostní spolupráci, například co se týká posílené obranné spolupráce (PESCO) nebo evropského obranného fondu.

Související

Více souvisejících

Brexit Tomáš Petříček Jan Hamáček češi Velká Británie ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy