Bude mít Kubera státní pohřeb? Co čeká Senát? Přinášíme odpovědi

Nečekané úmrtí Jaroslava Kubery přidělalo starosti kolegům ze Senátu i hradním ceremoniářům. První jmenované bezpochyby čeká volba jeho nástupce, druhé zajímá, jak to bude s možným státním pohřbem.

Politiky napříč spektrem dnes zasáhla smutná zpráva o úmrtí úřadujícího předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Politik v druhé nejvyšší ústavní funkci zemřel v úřadu poprvé, a tak se logicky řeší, co bude následovat. Už během pondělního odpoledne se objevily první návrhy.

Premiér Andrej Babiš, který Kuberu označil za „fajn chlapa“ a „úžasně vtipného člověka“, už se nechal slyšet, že v případě souhlasu rodiny je ve hře státní pohřeb. Podobné pocty se naposledy dočkal bývalý prezident Václav Havel, loni v říjnu pak stát participoval na pohřbu zpěváka Karla Gotta.

Průběh státního pohřbu neupravují žádná pravidla, vychází se z přání rodiny a zvyklostí. Exprezident Havel měl smuteční obřad v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, akt doprovázely vojenské pocty. Zazněla státní hymna a z Petřína bylo vypáleno 21 salv. Rakev byla navíc před obřadem vystavena.

Případný státní pohřeb bude předmětem jednání, kromě rodiny si zcela jistě řekne své i horní parlamentní komora, které dlouholetý starosta severočeských Teplic předsedal. Ve funkci ho zatím zastoupí první místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN). Zítra se schází organizační výbor, poté budou sděleny další informace.

Růžička už dle ČTK uvedl, že chce navrhnout volbu nového předsedy v rámci mimořádné schůze, která by se mohla konat v první polovině února. Pravdou je, že ODS nemá žádnou jistotu, že nový šéf horní komory bude opět z jejích řad. Podobný počet členů má totiž i senátorský klub STAN. ODS naopak o jednoho člena přinejmenším do doplňovacích voleb přišla.

Doplňovací volby vyhlašuje prezident Miloš Zeman, uskutečnit se musí do 90 dnů, tedy zhruba do poloviny dubna. Jejich vítěz bude vykonávat mandát po zbytek Kuberova funkčního období, které končí v říjnu 2024.

Jaké má vlastně předseda Senátu práva a povinnosti? Mimo jiné vyhlašuje volbu prezidenta republiky a v případě neobsazení funkce hlavy státu a současného rozpuštění Poslanecké sněmovny vykonává část pravomocí prezidenta.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera státní pohřeb Senát ČR Jiří Růžička (senátor) Václav Havel

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy