Bude zavedeno obecné referendum? Ústavní zákon jde ve Sněmovně do finále

Návrh na zavedení obecného referenda je ve Sněmovně před schvalováním. Úpravy předlohy, jak se na ní dohodly kluby ANO, Pirátů a ČSSD, žádali v dnešním druhém čtení zejména poslanci SPD a KSČM. Návrh ústavního zákona bude ve sněmovním finále čelit i snaze odpůrců o jeho zamítnutí. Uskuteční se nejdříve v prosinci.

Poslanci SPD i KSČM chtějí prostřednictvím pozměňovacích návrhů mimo jiné zmírnit podmínky pro uspořádání všelidového hlasování. Předseda SPD Tomio Okamura žádá, aby k vyvolání referenda stačilo 100.000, případně 250.000 podpisů. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič navrhl 250.000 podpisů, sběr by mohl trvat nejdéle rok.

Zakotvila by se také možnost rozhodovat například o vystoupení Česka z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance, což návrh ANO, Pirátů a ČSSD nepřipouští. Ve hře je také změkčení podmínek pro závaznost hlasování.

Předloha, na níž se dohodli ANO, Piráti a sociální demokraté, předpokládá, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450.000 podpisů. Konání by mohl podnítit také Parlament. Ve všelidovém hlasování by vedle vystoupení z EU nebo NATO nebylo možné měnit ústavu. Poslankyně ANO Helena Válková prosazuje, aby lidé nesměli hlasovat také o záležitostech v působnosti České národní banky.

Ústavnost otázek by podle předlohy posuzoval Ústavní soud. Rozhodnutí v referendu by bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů.

Rozhodnutí přijaté v referendu by bylo pro vládu a Parlament závazné po dobu volebního období Sněmovny, v němž se hlasování konalo, nejméně ale tři roky. Okamura chce toto omezení zrušit.

I v případě, že by dolní komora předlohu nakonec ústavní většinou nejméně 120 z 200 poslanců schválila, s největší pravděpodobnosti by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ve Sněmovně opět leží návrh na uzákonění obecného referenda

Ve Sněmovně je další návrh na uzákonění obecného referenda. Pravidla sepsali poslanci opozičního hnutí ANO. Podmínky pro vyhlášení i pro platnost všelidového hlasování by byly přísnější než podle předlohy, kterou už na začátku volebního období podali zákonodárci opozičního hnutí SPD.
Eduard Heger

Slováci nebudou v referendu rozhodovat o tom, zda má vláda podat demisi

Obyvatelé Slovenska v připravovaném referendu nebudou rozhodovat o tom, zda má vláda bezodkladně podat demisi. Ústavní soud dnes na podnět prezidentky Zuzany Čaputové rozhodl, že položení této otázky v referendu není v souladu s ústavou. Předseda ústavního soudu Ivan Fiačan novinářům řekl, že navrhovaná otázka je v rozporu s principem dělby moci.

Více souvisejících

referendum Poslanecká sněmovna zákony

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy