Budoucí vláda chce poslaneckou iniciativou upravit zákon o střetu zájmů

Budoucí vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) chce poslaneckou iniciativou upravit zákon o střetu zájmů. Představitelé koalice o tom informovali dnes ve Sněmovně. Do novely, kterou poslanci předkládají po domluvě s budoucím ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), zahrnuli i návrh ohledně centrálního registru, jehož projednávání nedokončila minulá Sněmovna.

Novela má upravit ustanovení, které brání poslancům, senátorům, ministrům či jejich náměstkům provozovat rozhlasové a televizní vysílání či vydávat periodický tisk. "Úprava je dnes platná tak, že je velmi jednoduché ji obcházet," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Od návrhu si slibuje férovější politickou soutěž. Předpis by podle něj měl zabránit i prorůstání politického, ekonomického a mediálního vlivu.

Ve sporných případech by měl rozhodovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. "V případě, že zjistí, že dochází k tomu, že některý politik je skutečným majitelem velkého mediálního domu, tak ho vyzve k tomu, aby zjednal nápravu. Pokud se to nestane, uloží mu to opatřením," uvedl. Rozhodnutí úřadu by pak byla vymahatelná, doplnil.

Jednoznačnější by měla být také definice tzv. ovládající osoby. "Bude jasně stanoveno, že žádný politik v postavení člena vlády nemůže být skutečným majitelem právnické osoby, která získává veřejné zakázky, dotace či investiční pobídky," řekl Michálek.

Ustanovení o vlastnictví médií či zákaz, aby firmy členů vlády získávaly dotace, se do zákona o střetu zájmů dostala začátkem roku 2017. Nynější premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) o předpisu mluvil jako o "lex Babiš" s tím, že novela míří na něj. Po její účinnosti vložil v únoru 2017 akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Skupina Mafra vlastněná Agrofertem patří k největším mediálním domům v ČR.

Návrh zahrne i novelu, kterou neprojednala minulá Sněmovna. "Bohužel s ní nesouhlasila vládní koalice (ANO a ČSSD) a návrh těsně před třetím čtením spadl pod stůl," řekla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). Úprava reaguje na verdikt Ústavního soudu ze začátku loňského roku. Soud zrušil současný rozsah nahlížení do centrálního registru pro porušení práva veřejných funkcionářů na soukromí. Zákonodárcům dal čas na nápravu do konce loňského roku, což se nestihlo.

Do majetkových přiznání politiků bude možné nahlížet jen po žádosti. "Dále vynímáme některé politiky, kteří už nebudou muset podávat majetková přiznání," řekla Kovářová. Týká se to neuvolněných místostarostů nejmenších obcí a neuvolněných členů rady malých obcí. "Jsou to osoby, které vykonávají funkce v podstatě ve svém volném čase, berou za to skutečně nízké odměny. V malých obcích by jinak hrozilo, že nebude chuť kandidovat do zastupitelstev," vysvětlila.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek registr oznámení o střetu zájmů Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy