"Budu držet palce." Babiš sleduje dění v Británii, tvrdý brexit by uškodil ekonomice

Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že dnešní jednání dolní komory britského parlamentu o upravené brexitové dohodě dopadne dobře a že bude schválena. Bude držet palce, aby britský premiér Boris Johnson situaci zvládl. Mírným optimistou je i vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Babiš s Havlíčkem to řekli novinářům po slavnostním ocenění nejlepších absolventů středních odborných škol v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Vláda premiéra Johnsona předložila dolní komoře ke schválení upravený návrh dohody o podmínkách brexitu. Sám Johnson doufá, že dnešek přinese rozuzlení vleklé snahy Británie opustit Evropskou unii. Situaci mu ale kromě parlamentní aritmetiky komplikuje pozměňovací návrh, který by schválení dohody mohl pozdržet.

Andrej Babiš řekl, že dění bude sledovat. "Takže určitě budeme držet palce, aby to premiér Boris Johnson zvládl. I když samozřejmě je mi to velice líto, že odchází, ale snad už to dopadne," dodal. "A myslím si, že všichni rozumní lidi už budou chtít, abychom tu dohodu měli a aby se nic i pro naše lidi i pro naše firmy ve Velké Británii nezměnilo," poznamenal.

"Já jsem mírným optimistou, i když samozřejmě nemůžeme vědět, jak to dopadne. Chci věřit tomu, že se dnes schválí, pokud by se neschválilo, stále si myslím, že je byť ne velký, ale alespoň minimální prostor ještě pro další vyjednávání," řekl Havlíček.

Brexit se podle něj dotkne české ekonomiky spíše sekundárně prostřednictvím provázanosti s Německem v automobilovém průmyslu i celém strojírenství. "A jestli se někde očekává, kdyby nastal tvrdý brexit, že by mohlo dojít k určitému poklesu a redukci, tak je to právě v automobilovém průmyslu," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Karel Havlíček Brexit Boris Johnson Česká republika EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy