Bývalí šéfové české armády kritizují škrty. Vláda musela vybrat menší zlo, hájí se Babiš

Bývalí náčelníci generálního štábu kritizují škrty v rozpočtu armády. Obávají se ztráty důvěry vojáků i spojenců z NATO a mají obavy o modernizaci armády. Reagovali tak na dnešní rozhodnutí Sněmovny při schvalování státního rozpočtu na příští rok.

Komunisté podmiňovali podporu státního rozpočtu tím, aby rozpočet ministerstva obrany byl proti návrhu o deset miliard korun nižší a tato částka byla přesunuta do rozpočtové rezervy. S jejich podmínkou menšinová koalice ANO a ČSSD nakonec souhlasila. KSČM poté hlasovala pro schválení rozpočtu. Zástupci ANO i ČSSD v uplynulých dnech slibovali, že na podmínku KSČM nepřistoupí. Argumentovali nutností modernizace armády a tím, že by peníze vzali vojákům, kteří jsou chváleni za pomoc se zvládáním koronavirové krize.

Proti hrozbě škrtů v armádním rozpočtu se již v létě důrazně postavili bývalí náčelníci generálního štábu. Reagovali na tehdejší debatu o snížení výdajů na obranu a o realitě dosažení závazku ve výši dvou procent HDP, jak Česko slíbilo v NATO.

Dnešní rozhodnutí Sněmovny kritizují. "Rozpočet armády je jako domino. Když shodíte jednu kostku, začne se celý plán hroutit. To ohrozí akceschopnost armády. Dnešní zkrácení rozpočtu rozbije celý proces modernizace," uvedl bývalý náčelník generálního štábu a vysoký představitel NATO Petr Pavel. Rozhodnutí považuje za podraz na české vojáky i spojence a za oslabení bezpečnosti v době krize.

Další bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý schválení nižšího rozpočtu označil za komplikaci. Varuje zejména před narušením důvěry vojáků, kteří věřili slovům předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a dalších vládních politiků. Až někdo bude podle něj opět vojákům něco slibovat, vojáci jim nebudou věřit a budou očekávat, že až budou opět "politici zatlačeni ke zdi", opět armádu obětují.

Snížení rozpočtu bude podle Šedivého pozorně sledováno i v NATO. "Důvěra v Českou republiku jako takovou se zase sníží," poznamenal. Obává se také, že se zpomalí a rozbije plánovaná modernizace armády. Poukázal na slova ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), že investice na příští rok jsou z velké části již smluvně zavázány. Šedivý proto očekává, že úspory budou muset směřovat i do provozních výdajů a zpomaleny proto budou například nábory.

"Z mého pohledu je to velice nešťastné řešení, protože na ministerstvu obrany se dlouhodobě plánuje a pokud tyto finanční prostředky byly zapojeny do investičních prostředků, tak to ministerstvu obrany bude chybět," poznamenal. Nemá důvěru v to, že se odebraných deset miliard začleněných do rozpočtové rezervy ještě někdy armádě vrátí.

Vláda prý musela vybrat menší zlo

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že má ze schválení rozpočtu obrovskou radost. "Museli jsme vydat obrovskou energii a čas, abychom to prosadili," uvedl. Kabinet podle něj vyhověl požadavku KSČM, aby Česku nehrozilo rozpočtové provizorium. To by poškodilo statisíce lidí v Česku a zkomplikovalo boj proti covidu-19, míní. "Vláda nemůže dělat jen to, co považuje za správné, musíme hledat kompromisy," dodal.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) doplnil, že jeho strana postup podpořila po slibu premiéra, že v lednu navrhne peníze armádě vrátit. Spojenci mohou být po této dohodě v klidu ohledně plnění závazků Česka, o peníze se nemusí obávat ani vojáci. "Sociální demokracie svými pěti hlasy ve vládě podpoří příslušné rozpočtové opatření, kterým ty peníze převede zpátky," řekl. Bez rozpočtu by hrozil podle Hamáčka v Česku chaos.

"Můžeme to garantovat, v lednu se to vrátí," uvedl Babiš. Podle ministra obrany Lubomíra Metrana (za ANO) bude návrh na programu vlády 4. ledna. "Není to cesta, která je přímá, mohu si říkat, co za tím bylo, ale v politice můžete hrát s kartami, které máte," uvedl Hamáček k jednáním, která schválení rozpočtu předcházela. Řešení s odebráním a následným vrácením peněz je funkční.

Komunistická předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá novinářům řekla, že to tak úplně jednoduché není. Připomněla, že politici ANO i ČSSD byli razantně proti návrhu komunistů, museli ustoupit a jejich nynější rétorika tomu odpovídá. KSČM podle ní nikdy neřekla, že škrtnuté peníze nemohou jít zpět armádě. Komunisté budou podle ní souhlasit s tím, že se deset miliard vrátí armádě v jiné struktuře a v jiném čase - armádě, která bojuje s epidemií.

Babiš kritizoval opoziční strany, že rozpočet nepodpořily. "Čím hůř pro občany, tím hůř pro naši vládu a tím lépe pro opozici, takto se (opozice) chová," řekl. Odmítl možnost, že součástí dohody mezi ANO a ČSSD byly i jiné, například programové body. Současně nicméně dodal, že přídavky na děti, o které se přou ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), budou na pondělním jednání kabinetu.

ČSSD podle Hamáčka s rozpočtem jako celkem vyslovila souhlas, protože reflektuje její klíčové priority. "Jednotlivé resorty uplatňovaly své připomínky a vždy jsme jednání uzavřeli k vzájemné spokojenosti, ČSSD proto šla do Sněmovny s tím, že podporuje ten návrh, jak jsme ho ve vládě vyjednali," uvedl.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Armáda České Republiky gen. Jiří Šedivý Petr Pavel Andrej Babiš KSČM Jan Hamáček Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy