Bývalý primátor Lajtoch (ČSSD) se chce vrátit do politiky, kandiduje na senátora

Bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD se vrací do politiky. Sociální demokraté ho zvolili jako kandidáta do Senátu v přerovském obvodu. Lajtoch byl několik let stíhán kvůli stavebním zakázkám ve městě, soudy ho nakonec pravomocně zprostily obžaloby. Konkurovat mu v tomto obvodu bude například za Piráty manažer kultury Městského domu v Přerově Pavel Ondrůj. Dosavadní lidovecká senátorka Jitka Seitlová se ke své kandidatuře stále nevyjádřila.

Podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka byl Lajtoch jediným kandidátem; získal důvěru krajského předsednictva. "Vrací se dlouho poté, co byl zproštěn obžaloby všemi soudy. Volby jsou příležitostí říci, že byl očištěn," řekl ČTK Zemánek.

Lajtoch ČTK řekl, že ho dění ve městě i politika stále zajímá. "Uvidíme, jaká bude odezva. Využít chci svých dlouholetých zkušeností v politice, na komunální úrovni to stále prožívám," uvedl Lajtoch, který si funkci senátora již vyzkoušel v letech 2007 až 2014.

Šestašedesátiletý Lajtoch přišel o politickou kariéru kvůli stíhání v souvilosti se stavebními zakázkami v Přerově. Krajský soud jej společně s dalšími pěti zástupci radnice definitivně zprostil obžaloby v listopadu 2016. Do politiky se pokusil vrátit už na podzim 2018, kdy kandidoval za hnutí Přerov 2018 složené ze členů Soukromníků a nezávislých kandidátů; hnutí však získalo jen 2,36 procenta hlasů. Lajtoch ČTK tehdy řekl, že chtěl původně kandidovat za ČSSD, ale místní organizace ho na kandidátku neumístila. Podle krajského šéfa Zemánka však o senátních volbách rozhoduje krajské předsednictvo, které zvážilo jiné aspekty.

V přerovském obvodu už ohlásili svého kandidáta Piráti, jde o manažera kultury Městského domu v Přerově Pavla Ondrůje. Komunisté zvolili za svého kandidáta Miroslava Raindla, který se pokoušel uspět již v roce 2014. Současná lidovecká senátorka Jitka Seitlová se ke své případné kandidatuře zatím nevyjádřila. "Stále to zvažuje," řekla dnes ČTK její asistentka Alžběta Guryčová.

Jasno mají již některé strany také o kandidátech pro obvod 66, který zahrnuje část Olomoucka a Šumperska. Za sociální demokracii bude kandidovat bývalý ředitel olomoucké fakultní nemocnice a děkan fakulty zdravotnických věd Jaroslav Vomáčka, dlouholetý člen strany. STAN bude v senátních volbách reprezentovat starosta obce Náklo a frontman kapely Stracené Ráj Marek Ošťádal. Lidovci do boje nasadili starostu Zábřehu Františka Johna. Jejich dosavadní senátorka Alena Šromová už svou funkci na podzim příštího roku obhajovat nehodlá. ČTK sdělila, že ji k tomu vedou osobní důvody s ohledem na náročnost funkce. Za Piráty bude o senátorský mandát usilovat bankovní specialista Zdeněk Žák.

TOP 09 kandidáty do Senátu ještě vybrány nemá, stále o nich jednají. Občanští demokraté by podle svého krajského předsedy Michala Záchy měli mít jasno zhruba v polovině dubna. Hnutí ANO dosud senátní kandidáty vybrány nemá, učiní tak v příštích týdnech, řekl ČTK krajský šéf hnutí Ladislav Okleštěk. Také komunisté stále ještě hledají vhodného kandidáta za olomoucký obvod.

Související

Ilustrační foto

Kauza Lajtoch končí: Soud definitivně zprostil exprimátora Přerova obžaloby

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes definitivně zprostil obžaloby bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů. Případ se týkal stavebních zakázek ve městě a soudy se jím zabývaly dva roky, v kauze padly dohromady čtyři rozsudky. Obžalovaným nakonec vleklé projednávání prospělo. Soud je dnes zprostil obžaloby s tím, že se skutek stal, ale že nejde o trestný čin. V potaz vzal i novelu zákona o veřejných zakázkách, která zvýšila limit pro vícepráce, kvůli kterým byli muži souzeni.

Více souvisejících

Jiří Lajtoch ČSSD Senátní volby Jitka Seitlová Senát ČR Přerov

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy