Část ministrů chce Hradu zkrátit rozpočet. Zeman podle nich zneužil pravomoci

Vláda by měla podle některých ministrů zvážit zkrácení rozpočtu Hradu kvůli rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana udělit milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) novinářům při příchodu na dnešní jednání kabinetu řekla, že Zeman zneužil pravomoci prezidenta.

odle dalších ministrů však reakce vlády nesmí být "klukovina" a bránit Hradu pečovat například o památkově chráněné budovy. Kabinet se však záležitostí na dnešním jednání nezabýval.

Balák byl minulý týden pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) novinářům řekl, že se zatím seznámil spíš s reakcemi na sociálních sítích. Kabinet by podle něj měl záležitost probrat, důležité bude vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). "Je to negace rozhodnutí soudu hraničící až s nějakou svévolí," řekl. Kabinet by mohl podle něj zvážit i kroky proti rozpočtu Hradu.

Langšádlová řekla, že snížení rozpočtu by bylo namístě. "Není to jen o tom trestu (vězení), ale i o té pokutě téměř dva miliony korun. Je namístě o tom vést diskusi, protože myslím, že došlo ke zneužití pravomocí prezidenta," uvedla. Necelé dva miliony na základě rozsudku podle ní nyní nikdo nezaplatí, což znamená poškození zájmů České republiky.

Za nepochopitelný považuje Zemanův krok ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Je to plivnutí do tváře společnosti," konstatoval. Vláda musí svou reakci podle něj pečlivě probrat. "Ten krok nemá fungovat jako stejně nízká reakce, jakou předvedl prezident Zeman," míní. Reakce podle něj nesmí být "klukovinou".

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) už se rozpočet Hradu krátil dost, výrazně víc oproti jiným kapitolám. "Jsou tam památkově chráněné budovy, věci, které potřebují investice. Kvůli tomu, že se prezident chová tak, jak se chová, nemůže trpět to, že se peníze nedostanou do těch věcí, které je potřebují," řekl.

Jurečka po zasedání kabinetu doplnil, že debata o milosti Balákovi dnes na programu vlády nebyla. Blažek podle něj pouze krátce informoval o své úterní, dva týdny plánované schůzce se Zemanem, na které se o milosti dozvěděl. Jurečka je připraven na debatu o možných legislativních úpravách, byť není příznivcem takových kroků i kvůli rozhodnutí prezidenta, které považuje za bezprecedentní.

Rozpočet prezidentské kanceláře patří mezi takzvané chráněné kapitoly, jejichž základní parametry schvaluje sněmovní rozpočtový výbor. Letos odebral prezidentské kanceláři proti původnímu rozpočtu kvůli úsporám 22 milionů korun. Hradní kancelář měla letos hospodařit s 420,1 milionu korun, nově bude mít k dispozici 398,4 milionu korun. Původní návrh zhruba odpovídal rozpočtu v předchozím roce.

Ústavní právník by u milosti zvážil kontrasignaci premiérem

Ústavní právník Jan Kudrna by zvážil podřízení práva na udělování milostí prezidentem kontrasignaci, tedy spolupodpisu předsedy vlády. Kontrasignace by mohla omezit případy milostí pro lidi, kteří mají přímé vazby na prezidenta. Řekl to dnes ČTK v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana o omilostnění jeho podřízeného, šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Nutnost souhlasu premiéra Kudrna zdůvodnil tím, že udělení milosti Balákovi není prvním kontroverzním rozhodnutím českých prezidentů. Připomněl například sporné milosti od bývalých prezidentů Václava Klause a Václava Havla pro podnikatele Tomáše Malinu, odsouzeného za stomilionový podvod s pohonnými hmotami, Martina Odložila, syna olympioniků Věry Čáslavské a Josefa Odložila, který byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za smrt svého otce, nebo pro Martu Chadimovou obžalovanou v restituční kauze týkající se majetku premonstrátského kláštera na Strahově.

Čím méně milostí se podle Kudrny uděluje, tím více vynikají kontroverzní případy. Sporné milosti podle něj udílí i například prezidenti Spojených států při odchodech z funkce. V řádově stovkách rozhodnutích je sporných ale jen několik. Zeman dosud omilostnil dvě desítky odsouzených, pozornost kromě Baláka vyvolala také milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu, nebo pro podnikatele Pavla Podroužka, jenž pokračoval v podnikání i po omilostnění, i když rozhodnutí prezident zdůvodnil jeho vážným zdravotním stavem.

Institut milosti má podle Kudrny své místo v právním řádu a nerušil by ho. Systém trestní spravedlnosti označil za velmi přísný a tvrdý. "Takový ze své podstaty má být, ale na druhou stranu si myslím, že je dobře, když v něm zůstane určitý institut naděje, ke kterému se odsouzení mohou upínat," podotkl. U některých odsouzených to podle něj může vést ke snaze o nápravu nebo o lepší chování, aby měli šanci milost získat. "I když nepochybuju o tom, že řada odsouzených k žádosti o milost přistoupí bez jakékoliv snahy o svou nápravu. Ale myslím si, že vždy je dobré, když v jakkoli tvrdém systému existuje ještě naděje, že z něj existuje nějaké východisko," dodal.

Soudce považuje odůvodnění milosti pro Baláka za diletantské

Odůvodnění milosti udělené prezidentem Milošem Zemanem šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi je diletantské a nepravdivé. Zeman jen opakuje to, co říkal odsouzený, řekl Deníku N soudce Petr Sedlařík, který v kauze u kladenského okresního soudu vynesl prvoinstanční rozsudek. Krajský soud v Praze jej potvrdil a Balák byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl též 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Milost se týká všech částí uloženého trestu.

Podle Sedlaříka Zeman nepodryje nezávislost justice, ale podrývá důvěru v akty ústavních činitelů. Balákova funkce podle soudce výrok o trestu ovlivnila, ale zcela jinak, než prezentovala Kancelář prezidenta republiky v odůvodnění milosti. "V trestním zákoníku je výslovně uvedeno, že když někdo zneužije pro páchání trestné činnosti své postavení a svou pozici, své zaměstnání, je to přitěžující okolnost. Nikoli polehčující," uvedl Sedlařík. Zeman podle něj odůvodnění milosti vysvětluje něčím, co není pravda.

Sedlařík zmínil, že není příznivcem exemplárních trestů a nemyslí si, že by měly být ukládány. "Tento trest nebyl exemplární. Byly v něm splněné všechny podmínky pro to, aby byl panu Balákovi udělen nepodmíněný trest odnětí svobody, protože převaha přitěžujících okolností byla zásadní," vysvětlil soudce. Přitěžující okolností podle něj bylo třeba to, že se pachatel trestné činnosti dopustil v exponované pozici. Druhou přitěžující okolností bylo to, že peníze odtékaly od daňových poplatníků prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky.

Soudce také poukázal na signál, který milost pro Baláka vysílá veřejnosti. "Teď je problém vysvětlovat, proč je na tom někdo, kdo je ve stejném postavení, lépe, protože zná někoho lepšího. To je na celé věci nejsmutnější," doplnil Sedlařík.

Soudce zdůraznil, že prezident má právo udělit milost. "Na druhou stranu odůvodnění, které k tomu podal, je spolu s tím, že si ještě ani nemohl přečíst odůvodnění Krajského soudu v Praze, kterého ho zřejmě nezajímalo, poněkud nepřiléhavé," uvedl Sedlařík. Odvolací senát Balákovi pravomocně potvrdil trest minulý čtvrtek. O udělení milosti Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka rozhodl v sobotu, tedy dva dny po rozhodnutí soudu.

Prezidentská milost se nelíbí řadě politiků. "Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena," reagoval na twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

"Udělením milosti ing. Balákovi a zvláště zdůvodněním tohoto rozhodnutí prezidentem dostala spravedlnost těžce na frak. Další v řadě čekatelů je Babiš. Proto se v klidu fotí se zajíčky. Spojenectví lumpů a mafie," napsala senátorka za ODS Miroslava Němcová.

"To odůvodnění hradu je neskutečná hovadina. Když někdo kradl, je jedno, zda byl z hradu, obory nebo podhradí. Jen si říkám, zda Balákova milost patřila pouze Balákovi, nebo tím Miloš omilostnil také sebe a kluky kolem," napsal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

"Z dnešní milosti pana prezidenta nemám vůbec dobrý pocit. Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem. Prezident má sice na takové rozhodnutí právo, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to i důvěru ve spravedlnost," uvedl expremiér Andrej Babiš (ANO)

"Pokud si někdo myslel, že se Zeman změnil, když odsoudil Putina, tak se hluboce mýlil. Je to pořád stejný Miloš Zeman, ohýbající pravidla tak, aby z toho měl největší prospěch on a jeho okolí. O dobro našeho státu mu nikdy nešlo. Je to ostuda a hanba České republiky," napsal lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Miloš Zeman Helena Langšádlová

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy