Část opozice vyzvala Berkovce (ANO) k rezignaci na šéfa výboru. Kádroval kandidáty do Rady ČT

Opoziční kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes vyzvaly předsedu sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) k rezignaci na tuto funkci. Pokud Berkovec nerezignuje, je šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura připraven vyvolat jednání o jeho odvolání. Důvodem je uniklý Berkovcův e-mail, v němž hodnotí kandidáty do Rady České televize (ČT). Berkovec ve Sněmovně řekl, že dá svou pozici v čele výboru k dispozici.

Sněmovna následně proti vůli Pirátů odhlasovala, že dnešní sněmovní volba nových televizních radních bude tajná, nikoli veřejná. Poslanci volí i nové radní Českého rozhlasu.

Volební výbor má ve své působnosti sdělovací prostředky a podílí se na výběru nových členů rad veřejnoprávních médií. Berkovcovi kritici varovali v souvislosti s jeho e-mailem před možnou politizací televizní rady a před návratem do dob komunistického totalitního režimu. "Moje osobní stanovisko je, že to byla chyba, že Standa prostě udělal chybu, a za chyby se platí," prohlásil šéf frakce ANO Jaroslav Faltýnek.

Berkovec uvedl, že na žádost některých kolegů jim sdělil svůj soukromý názor na kandidáty. Řekl, že se omlouvá za to, že soukromý názor sdělil komukoli dalšímu a za to, že žádná komunikace politika není komunikací soukromou. "Při nejbližší možné příležitosti nabídnu svoji funkci předsedy volebního výboru k dispozici," uvedl.

Berkovec ve svém e-mailu u kandidátů například analyzuje, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Berkovce se zastal jeho stranický kolega Pavel Plzák. "Ten e-mail nebyl určen vám, ale byl určen mně," vzkázal Stanjurovi. O kandidátech prý chtěl vědět něco víc a zajímala ho i jejich stranickost.

Materiál, který se objevil pred volbou čl. Rady ČT, kádrující kandidáty jak v dobách StB, je neuvěřitelný. Poslanec Berkovec by měl rezignovat na fci predsedy volebního výboru. Věřím, že poslanci si při volbě zachovají zdravý rozum a nepodlehnou pokušení zničit nezávislost ČT.

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 11, 2020

"Co se týká rad, máme hledat profesionály. Vztah k jakékoli politické straně je zcela za hranou," prohlásil předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy STAN Víta Rakušana se ANO snaží zvolit radu tím způsobem, aby bylo "odstřeleno" současné vedení České televize.

Volíme mediální rady. A už zase jsme tu u těch zájmů-podle kolegy Berkovce a možná některých jiných v ANO je totiž zcela zásadní, aby kandidáti do rad "nezastupovali zájmy ředitele Dvořáka". Zcela nepokrytě tak jde o to, aby se současné vedení ČT odstavilo https://t.co/rX9tpE1YPG

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) March 11, 2020

"Já se opravdu nechci vracet do dob minulých," podotkla v souvislosti s Berkovcovými posudky kandidátů a s odkazem na totalitní praktiky předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl vládní programové prohlášení, v němž se píše o podpoře nezávislosti veřejnoprávních médií. "Tohle nesmí nikdo z nás zpochybnit," zdůraznil.

Rozruch vzbudil bývalý člen ODS Václav Klaus (Trikolóra), podle kterého i občanští demokraté, když byl jejich členem, doporučovali, koho volit, že "to je náš člověk". Stanjura ale takové postupy popřel.

Berkovcovo jednání označil již v úterý za šokující šéf ČT Dvořák. "Naprosto popírá roli Rady ČT jako garanta nezávislosti a objektivity média veřejné služby," uvedl o Berkovcovi.

Na poslance se kvůli volbě členů rad veřejnoprávního rozhlasu a televize obrátili zástupci Evropského centra pro svobodu tisku a médií a Evropské federace novinářů. Ve výzvě všem poslancům žádají, aby poslanci vybírali z 18 kandidátů nezávisle na jakémkoli politickém zásahu nebo vnějším ovlivnění. "Složení rady musí být vyvážené a nestranné," stojí ve výzvě. Lobbistické pokusy ve prospěch nebo proti konkrétním kandidátům nesmí toto důležité rozhodnutí ovlivnit, uvádí dokument.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky vyzval poslance, aby členy rozhlasové i televizní rady zvolili veřejnou volbou. "Důvodem je skutečnost, že Česká televize i Český rozhlas jsou média veřejné služby, financovaná majoritně z poplatků občanů České republiky," stojí ve výzvě fondu.

Související

Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Dvořák má počínání Berkovce kolem kandidátů do Rady ČT za šokující

Za šokující jednání popírající roli Rady České televize (ČT) označil v prohlášení zaslaném ČTK šéf ČT Petr Dvořák e-mail, ve kterém šéf volebního výboru Sněmovny Stanislav Berkovec (ANO) hodnotí kandidáty do rady. O e-mailu dnes informoval server Info.cz. Berkovec se v něm před středeční volbou vyjadřuje ke každému adeptovi na členství v radě. Analyzuje u nich například, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat Dvořákovy zájmy.

Více souvisejících

Stanislav Berkovec Zbyněk Stanjura Rada České televize ODS Václav Klaus ml. Hnutí ANO Markéta Pekarová Adamová Jan Bartošek Česká pirátská strana Radek Vondráček (ANO) Lubomír Zaorálek Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy