Část politiků oslaví 28. říjen v krajích, rektoři na cestách

Politici a představitelé krajů plánují účast na oslavách založení Československa 28. října. Část z nich dá přednost akcím pořádaným v regionech před Prahou, kde připomínka výročí tradičně vrcholí předáváním státních vyznamenání na Pražském hradě.

Pozvánky na ceremoniál, kterého se v minulosti nezúčastnila část osobností kvůli sporům s prezidentem Milošem Zemanem, obdrželi už tradičně jen někteří hejtmani, rektoři budou většinou na služebních cestách.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pozvání obdržel a ceremoniálu na Hradě se zúčastní, napsal ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek. Zastoupení bude mít ve Vladislavském sále po mnoha letech také brněnská Masarykova univerzita. 

"Slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se Martin Bareš jako rektor Masarykovy univerzity, která nese jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a je bytostně spjata se vznikem samostatného Československa i tímto svátkem, zúčastní," uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová. Pozvání obdržela i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, účast zvažuje. Také rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča pozvání obdržel, má ale naplánovanou zahraniční cestu. V zahraničí budou za týden rektoři Univerzity Pardubice Jiří Málek, Západočeské univerzity Miroslav Holeček a Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Václav Snášel.

Předseda České konference rektorů a šéf České zemědělské univerzity Petr Sklenička připomenul, že rektoři mají v plánu připomínku výročí ve 12:30 u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) pozvánku na Hrad neobdržel, stejně jako v minulosti. "Mohu se domnívat, že nepozvání souvisí s mojí podporou v prezidentských volbách Jiřímu Drahošovi. Je to na (prezidentské) kanceláři, koho pozve," uvedl Štěpán. Na státní svátek bude mít program v Královéhradeckém kraji.

Také plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) pozvánku na Hrad nedostal, potřetí za sebou. "Je to právo hostitele. Na druhou stranu je to hodně komplikovaná otázka, protože my ve svých funkcích nejsme jenom sami za sebe, ale reprezentujeme úřad, stát a obyvatele regionu, takže by to měl každý velmi dobře zvažovat," řekl.

Potřetí za sebou pozvání nedostal ani hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Domnívá se, že kvůli podpoře jiného prezidentského kandidáta pozvánku stejně jako v minulosti nedostane spolu se čtyřmi kolegy. "Je to ignorace nikoliv osob, ale institucí. Jestli ignorování pěti hejtmanů, kteří zastupují 2,5 milionu až tři miliony lidí, panu prezidentovi přijde slušné a hodné státníka, pak tomu rozumím. Já si myslím, že je to spíše projev malosti," řekl ČTK. Pozvání naopak dostali a akce se zúčastní hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD)a jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Na Pražský hrad nedorazí ani pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Zatím nemáme informace, že by pozvánka dorazila na magistrát. Nicméně 28. října je pan primátor na plánované služební cestě do Washingtonu, takže svou účast ani nezvažoval," uvedla šéfka primátorových poradců Martina Vacková.

V regionech si výročí založení státu připomenou předsedové lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL) a hnutí STAN Vít Rakušan. První plánuje pietu v Pardubicích, druhý v Kolíně. Stejně jako oni pozvánku neobdržel ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Byl jsem pozván na koncert Paměti národa. Účast jsem potvrdil, a oslavím tedy tento důležitý svátek zde," napsal. Na pražském Vítkově a večer na Hradě se ceremoniálů zúčastní předseda SPD Tomio Okamura. Jmenování nových generálů a slavnosti na Hradě se plánuje zúčastnit i vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman prezident čr Martin Netolický (ČSSD) Jiří Štěpán (hejtman) Zdeněk Hřib Vít Rakušan (STAN) Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy