Část poslanců chce umožnit souběh některých koronavirových podpor

Část opozičních poslanců prosazuje, aby drobní podnikatelé mohli čerpat vedle takzvaného kompenzačního bonusu 500 korun denně za omezení jejich podnikání kvůli koronavirové krizi také podpory z programu Antivirus. Zákon nyní umožňuje současné pobírání těchto příspěvků pouze společníkům malých společností s ručením omezeným, což je podle předkladatelů novel diskriminační.

Ve Sněmovně se k záležitosti sešly hned dvě předlohy. Jednu podali poslanci SPD, druhou skupina zákonodárců KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS a Pirátů. Podle nich si osoba samostatně výdělečně činná, která je zároveň zaměstnavatelem, nyní musí zvolit, zda požádá o podporu pro zaměstnance, nebo pro sebe a svou rodinu.

Podobně argumentují také poslanci SPD. "Tato situace tak fakticky staví osoby samostatně výdělečně činné před volbu, zda propustit zaměstnance, anebo být osobně, popřípadě s celou rodinou, několik týdnů či měsíců nezaviněně bez jakéhokoli příjmu," napsali v důvodové zprávě.

Rozpočtové dopady odhadli předkladatelé obou novel na zhruba 300 milionů korun. Předlohy nejprve projedná vláda. Rozhodnutí bude na zákonodárcích. Sněmovna přitom obdobné iniciativy odmítla při čtvrtečním schvalování novely, která zakotví trvalé osvobození pivovarů od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Možnost souběhu koronavirových podpor prosazovali prostřednictvím pozměňovacích návrhů poslanci lidovců a občanských demokratů.

Programy Antivirus jsou dva. V prvním stát proplácí celou mzdu s odvody do 50.000 korun v provozech, které vláda nařídila zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy. V druhém mohou firmy získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29.000 korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie (SPD) ODS Česká pirátská strana top 09 Starostové a nezávislí (STAN) firmy zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy