Cena minerálek poroste? Ministerstvo si došlápne na výrobce

Ministerstvo zdravotnictví plánuje po pěti letech zvýšit poplatek, který odvádí výrobci balených vod za odběr minerálních vod, z šesti na devět korun za metr krychlový. Výnos poplatku by podle odůvodnění návrhu nařízení vlády ve vládní knihovně stoupl z 18 na 27 milionů korun ročně.

Plán zdůvodňuje ministerstvo snahou poplatek, zavedený v roce 2001 ve výši tří korun, dostat co nejblíže reálné hodnotě přírodních minerálních vod. Nařízení vlády nyní prochází připomínkovým řízením. Podle Svazu minerálních vod narušuje ministerstvo svým návrhem hospodářskou soutěž na trhu s nápoji.

"Současný návrh na zvýšení poplatku je zcela iracionální. Pouze poškodí domácí výrobce i spotřebitele a ohrozí zdroje a jejich využití, přičemž stát ani nevybere více peněz," uvedla na dotaz ČTK předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková. Podle ministerstva je ale navýšení poplatku přirozenou reakcí na vývoj cen v posledních pěti letech, kdy se poplatek neměnil. "Neměla by mít mít žádný vliv na ceny minerálních vod v obchodech," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Podle generálního ředitele firmy Ondrášovka Libora Duby jsou poplatky diskriminační, protože se týkají pouze minerálních vod. "Řešením z pohledu významnějšího příjmu by bylo navýšení poplatku všem stejně, tedy i za ostatní podzemní vody, což by ovšem dopadlo i na zdražení vodného a stočného pro domácnosti a do toho se z politických důvodů nikomu nechce. Takže to pouze dodatečně zatíží výrobce, státnímu rozpočtu při výši ročních výdajů to nepomůže jinak než velmi kosmeticky," řekl Duba ČTK.

Nastavení z roku 2001, které zaručovalo cenu podobnou obyčejným podzemním vodám, ale bylo podle ministerstva chybné. Neodráželo unikátní postavení minerálních vod a nezaručovalo jejich vyšší ochranu. "Toto unikátní přírodní bohatství ČR využívají velké soukromé korporace ke svým obchodním aktivitám, které jim přináší vysoké zisky. Je tak zcela na místě, aby větší měrou přispěly do státního rozpočtu," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Pokud návrh uspěje, sedmi výrobcům vzrostou podle propočtů úřadu náklady na výrobu metru krychlového stočené minerální vody za poplatek z průměrných 22,5 koruny za metr krychlový na 32,5 koruny. Podle Duby se cena za skutečně odebrané množství nyní pohybuje kolem 18 korun za metr krychlový, nová má být 27 korun. Připomenul, že do ceny poplatku se nepromítá péče, kterou výrobce udržuje zdroj ve vlastnictví státu.

Úřad počítá, že nově nastavený poplatek stát nebude navyšovat od 1. ledna 2020 dalších pět let. V případě, že se ale nastavení ukáže jako neúčelné, například snížením podílu českých minerálních vod ve spotřebním koši a nárůstu podílu zahraničních minerálních, bude ministerstvo zvažovat jeho úpravu.

Společnosti za odběr minerálních vod neplatí za skutečně odebrané množství jako u ostatních podzemních vod, ale za maximální povolené množství. Skutečně odebrané množství je vždy menší. Loni stát vybral na poplatku 18 milionů korun. "Tato částka odpovídá maximálnímu povolenému množství tři miliony metrů krychlových přírodních minerálních vod, ovšem skutečné vyčerpané množství bylo 1,34 milionu metrů krychlových. Celková produkce balených přírodních minerálních vod dosáhla v roce 2018 objemu 0,8 milionu metrů krychlových," uvádí ministerstvo.

Pro výrobce balených minerálních vod znamená při zohlednění poměru metrů krychlových zaplacených a využitých ke stáčírenské výrobě zvýšení průměrné ceny za metr krychlový na 32,5 koruny (4,9 haléře na 1,5litrovou lahev), uvádějí autoři návrhu.

Změna se podle návrhu dotkne sedmi společností: Bohemia Healing Marienbad Waters (BHMV), Hanácká Kyselka, Chodovar, Karlovarská Korunní, Karlovarské minerální vody, Ondrášovka a Poděbradka.

Po zohlednění poměru množství metrů krychlových zaplacených a využitých ke stáčírenské výrobě znamená současný stav podle ministerstva průměrnou cenu poplatku 22,5 koruny za metr krychlový vyrobené potraviny, tedy 3,75 haléře na 1,5litrovou lahev. Výše shodného poplatku na Slovensku představuje zhruba 17 Kč, v Německu 8,40 Kč, v Polsku 7,60 Kč a v Itálii 27 - 81 Kč. V Itálii je poplatek na rozdíl od ostatních uvedených zemí vypočítáván ze skutečně odebraného množství, uvádí ministerstvo.

Související

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Voda

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

Na Václavském náměstí hořelo. Během rekonstrukce vzplála lepenka na střeše

Ve čtvrtek po poledni hořelo na Václavském náměstí v Praze. Ze střechy rekonstruovaného domu se valil hustý dým, který byl vidět i z jiných částí města. Hasiči zlikvidovali požár během několika desítek minut. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy