Černochová: Ředitel VZ potvrdil debatu s Hamáčkem o cestě do Moskvy, ne o výměně

Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na schůzce debatovalo o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V.

Na tiskové konferenci po dnešním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová (ODS). Předseda komise Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že nemá pochybnosti o tom, že Hamáček cestu do Ruska plánoval. Není to podle něj v souladu s tím, co bylo řečeno dříve.

Komise v usnesení mimo jiné žádá Hamáčka, aby veřejnosti a orgánům Sněmovny pravdivě vysvětlil motivy k plánování cesty do Ruska.

Hamáček podle serveru Seznam Zprávy plánoval "výměnu mezinárodního skandálu" kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Měl o tom podle webu hovořit na schůzce na ministerstvu vnitra 15. dubna, které se zúčastnili český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel VZ Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Okolnostmi Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Hamáček informace serveru popírá a plánuje se bránit soudně i trestním oznámením, server na svých informacích trvá.

"Pan ředitel Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty pana Hamáčka do Moskvy, ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem výměnného, směnného obchodu za kauzu Vrbětice," řekla Černochová.

"Bylo potvrzeno, že schůzka se konala, že pan Hamáček tam řešil nákup Sputniku. Rozhodně tam neřešil, to jsme měli potvrzené, že by tam docházelo k nějakým dohadům o tom, jestli do toho nezapojit tuhle agendu, která se týkala Vrbětic," dodala poslankyně.

Podle Rakušana Hamáček cestu do Ruska plánoval. V kontextu toho, že od 7. dubna měl informace od tajných služeb o zapojení agentů ruské GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, je to samo o sobě vážnou skutečností, míní.

Beroun podle něj cestu do Ruska v kontextu doby označil za nesmyslnou. "To panu vicepremiérovi Hamáčkovi zcela jistě na schůzce také řekl. Další věty, které by nějakým způsobem dosvědčovaly nějaký plánovaný handl, nejsme schopni potvrdit, protože takové věty se k našim uším nikdy nedostaly," dodal Rakušan.

Komise v usnesení také uvedla, že trvá na tom, že podíl GRU na výbuchu je nezpochybnitelnou a podloženou skutečností. Vyzvala vládu, aby požadovala po Rusku adekvátní náhradu za škody na majetku a ztráty životů dvou občanů. Žádá také vládu, aby předložila návrhy kandidátů na členy orgánu, který by byl druhým stupněm kontroly zpravodajských služeb.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy